Hoe kan je een kleuter voorbereiden op de eerste schooldag?

Op een dag komt het ervan… Je kind gaat voor het eerst naar de kleuterschool. Voor veel ouders is dit een emotioneel moment. Je kleine dreumes is al een echt mannetje of een heus dametje geworden. Wat worden zo toch snel groot, denken veel ouders op dat moment. Ook voor het kind is het een belangrijk moment. De eerste dag op de kleuterschool is voor veel kinderen best spannend, maar aan de andere kant ook wel leuk en gezellig.

Meestal verloopt de eerste schooldag zonder problemen, maar een goede voorbereiding is wel belangrijk. We geven een aantal tips om je kleuter voor te bereiden op de kleuterschool en behandelen een aantal vragen die veel ouders hebben.

Vanaf welke leeftijd moet een kind naar school?
Vanaf 5 jaar moet een kind naar school. Dat betekent dat hij of zij in ieder geval naar de kleuterschool moet vanaf de eerste dag van de maand na de vijfde verjaardag. In Nederland gaan de meeste kinderen echter al met 4 jaar naar de kleuterschool. Ze ‘kleuteren’ twee jaar (afhankelijk van wanneer het kind jarig is kan dat wat langer of korter zijn) en gaan dan naar groep 3.

Hoe weet ik of mijn kind al rijp is voor de kleuterschool?
De meeste kinderen zijn rond hun vierde verjaardag wel toe aan de kleuterschool, maar dit is niet altijd het geval. Elk kind is anders, dus het is belangrijk om goed naar het tempo van jouw kind te kijken. Signalen dat een kind rijp is voor de kleuterschool kunnen zijn:
– Het kind kan sociale relaties aangaan met andere kinderen
– Het kind kan zich goed verstaanbaar maken
– Het kind kan opdrachten begrijpen en uitvoeren
– Het kind kan al even zonder papa en mama blijven en begrijpt dat papa en mama weer terugkomen.
– Het kind moet in principe overdag zindelijk zijn (af en toe een ongelukje daargelaten).
– Het kind kan al even stilzitten en zich concentreren op een taakje of een verhaaltje.
– Het kind kan bij voorkeur al wat dingetjes zelfstandig, zoals de jas een en uittrekken of zelf naar de wc.

Tips voor de voorbereiding op de kleuterschool:
1) Neem alvast een kijkje op de kleuterschool
Op de meeste scholen is het mogelijk om het kind alvast een paar keer te laten kijken en wennen. Maak hier gebruik van! Je kind leert de juf of meester alvast kennen en kan vast contact leggen met de andere kindjes in de klas. Meestal mag je kind een paar dagdelen komen kijken voor de echte eerste schooldag aanbreekt. Vindt je kind de wendagen ook al erg spannend? Dan is het goed om alvast op afstand een kijkje te nemen door bijvoorbeeld een paar keer langs des chool te wandelen.

2) Vertel niet te lang van tevoren dat de eerste schooldag eraan komt
Kleuters kunnen een lange periode nog niet zo goed overzien. Lang van te voren vertellen dat er ‘iets heel belangrijks’ zoals een eerste schooldag aankomt, kan bij sommige kindjes reden zijn om zich een lange periode zorgen te maken. Je kunt het kind het beste voorbereiden op de eerste schooldag in een rustige periode.Als er net een verhuizing aankomt of een broertje of zusje in aantocht is, is het misschien beter om het schoolgaan en voorbereiden even uit te stellen. Een(klein) maandje van tevoren is een mooi moment om over de kleuterschool te gaan praten met je kind. Begin er ook niet te laat over, want het is voor een kind niet prettig om hiermee overvallen te worden. Probeer er een leuk moment van te maken door bijvoorbeeld samen een boekje te lezen over de kleuterschool en een coole lunchtrommel te kopen.

3) Neem met vertrouwen afscheid
Lang niet alle kinderen barsten in tranen uit op de eerste schooldag, maar natuurlijk kan het wel gebeuren. Het is belangrijk om zelf vertrouwen uit te blijven stralen en vastberaden afscheid te nemen. De juf of meester zal je kind opvangen. Kinderen hebben het vaak feilloos door wanneer de ouder zich zorgen maakt of verdrietig is en vooral gevoelige kindjes kunnen zich daardoor extra angstig gaan voelen. Probeer daarom zelf rustig te blijven en vertrouwen uit te stralen, vooral als je kind huilt. Blijf niet te lang in de klas achter, want meestal heeft dit een averechts effect. Je kunt het beste even vragen met de juf of meester wat de normale gang van zaken is in zijn of haar klas.

Heeft je kind veel moeite om te wennen? Probeer er dan voor te zorgen dat hij of zij niet over hoeft te blijven en probeer ervoor te zorgen dat je weer bij het schoolhek staat zodra de school uit is (of een andere bekende zoals opa of oma). Het kan voor sommige kinderen net wat teveel zijn om ook nog naar de naschoolse opvang te moeten.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Hoe kan je een kleuter voorbereiden op de eerste schooldag? en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Hoe kan je een kleuter voorbereiden op de eerste schooldag?.