Je kind veilig naar school laten fietsen

Je kind is oud genoeg om alleen naar school te fietsen. Als ouder zijnde wil je er niet altijd aan toegeven om je kind alleen te laten fietsen, maar voor de zelfstandigheid van je kind is het een grote stap. Zorg echter wel dat je je kind goed voorbereid op deze tocht!

Om ervoor te zorgen dat je kind veilig alleen naar school kan fietsen hebben wij een aantal tips bedacht. Deze kunnen jou als ouder helpen om je kind voor te bereiden in het verkeer en een veilige verkeersdeelnemer te maken:

– Zorg ervoor dat je kind genoeg ervaring opdoet in het verkeer. Pak bijvoorbeeld de fiets als je samen een klein boodschapje moet doen of even een brief op de bus moet doen. Laat je kind dan naast je fietsen. Zo leert je kind al hoe het verkeer in elkaar zit.
– Kies liever een veilige route dan de kortste route naar school. Het is verstandig om deze route vantevoren met je kind een aantal keer te fietsen zodat je kind deze uit zijn hoofd leert.
– Zorg ervoor dat je kind zijn tas veilig kan meenemen op de fiets. Een rugzak of een fietstas/mand voorop is het veiligst.
– Laat je kind nooit met drie of meer naast elkaar fietsen en leg ook uit dat dit onveilig is in het verkeer.
– Controleer regelmatig of de fiets van je kind in goede staat verkeerd. Controleer de remmen en de verlichting.

Geschreven door