Kinderen spelen weinig buiten

Tikkertje, knikkeren, springtouwen, verstoppertje. Het klinkt ons ouders allemaal bekend in de oren. Zodra het weer het toeliet renden we vroeger naar buiten om samen met de buurtkinderen te spelen. Heerlijk buiten ravotten in oude kleding en ’s avonds uitgebrand op tijd naar bed.

Maar wat als je de namen van deze spelletjes aan je kinderen verteld? Wat is hun reactie? Kennen je kinderen deze spelletjes überhaupt wel, of alleen van naam? Spelen jouw kinderen wel regelmatig buiten zodra het weer het toelaat of zitten ze binnen achter hun computer, laptop of tablet om spelletjes te spelen?

Onderzoek
Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat een op de vijf kinderen helemaal niet of slechts eenmaal per week buiten speelt. Dit is natuurlijk absurd weinig, vooral als je het vergelijkt met een paar jaar geleden!

De belangrijkste oorzaak dat kinderen niet meer buitenspelen is dat de kinderen hun buurt te saai vinden. Van de ondervraagde kinderen zegt 50 procent dat ze de televisie en computerspelletjes liever laten liggen als hun directe speelomgeving leuker zou zijn. Kinderen vinden buitenspelen namelijk wel leuk, 80% van de kinderen wordt van buitenspelen vrolijk en blij. Ondanks dat speelt 20% van de kinderen toch minder vaak buiten dan ze willen.

Verlangens van kinderen om buiten te spelen
Kinderen willen wel buitenspelen, maar ze vinden hun directe speelomgeving niet uitdagend genoeg. Wel weten de kids heel goed wat ze wel en niet willen om buiten mee te spelen. Kinderen willen vooral klimmen, lekker rondfietsen en hutten kunnen bouwen in de buitenlucht. Voorgeprogrammeerde spelletjes spelen vinden kinderen niet leuk.

Stel jezelf nu de vraag, hoe vaak spelen jouw kinderen buiten? En hoe vaak kijken ze televisie of zitten ze op de computer/tablet?

 

Geschreven door