Kleuterklas van nu meer bezig met leren dan vrij spelen

Kinderen moeten genieten van hun jeugd en kindertijd. Jonge kinderen in de groepen 1 en 2 van de basisschool moeten meer en onbekommerd kunnen spelen zonder dat leerkrachten altijd een doel hebben wat er bereikt moet worden. Basisscholen hebben steeds minder oog voor ‘vrij spelen’ en alles moet een doel hebben.

Dit zegt Louise Berkhout, orthopedagoge, op basis van een onderzoek. Zo zijn kinderen in groep 1 en 2 van de basisschool al bezig met taal en rekenen. Dit zijn richtlijnen geworden in het onderwijs, ook voor de lagere groepen. Dit terwijl de kennis over het belang van spelen achterraakt. Volgens Berkhout moeten kinderen minstens een paar uur per dag vrij kunnen spelen.

Vrij spelen is voor jonge kinderen erg belangrijk, zo ontwikkelen zij zichzelf en hun fantasie. Het is belangrijk dat niet alles een doel heeft en de kinderen lekker kunnen spelen zonder regeltjes en doelstellingen die behaald moeten worden.
Wat is als ouders jouw mening hier over? Vind jij het terecht dat kinderen in groep 1 en 2 al met taal en rekenen bezig zijn of vind jij dat ze nog lekker vrij moeten kunnen spelen?

Geschreven door