Tips om overgewicht bij kleuters tegen te gaan

Overgewicht bij kleuters is een groeiend probleem. Steeds meer kinderen zijn ‘te dik’ en aandeel jonge kinderen met overgewicht groeit gestaag. Vooral voor opgroeiende kinderen is het belangrijk om een gezond gewicht te hebben. Een teveel aan kilo’s kan een behoorlijke aanslag zijn op de gewrichten. Ook blijkt uit onderzoek dat jonge kinderen met overgewicht een grotere kans hebben om ook op latere leeftijd problemen te krijgen met hun gewicht. Het is dus van belang om zelfs peuters en kleuters al te leren hoe belangrijk het is om een gezond voedingspatroon te hebben.

Natuurlijk zet je een kleuter met overgewicht niet rigoureus op een dieet. Dat kan erg ongezond zijn, omdat het lichaam van een kleuter wel voldoende voedingsstoffen nodig heeft om te groeien en de wereld te ontdekken. Maar hoe kan je het overgewicht dan wel aanpakken?

• Vervang ongezonde tussendoortjes door gezonde. Snoepgoed kan bijvoorbeeld vervangen worden door fruit en groente, zoals stukjes banaan, appel, aardbeien, cherrytomaatjes en komkommer.
• Doe mee met het hele gezin en geef het goede voorbeeld! Gezond eten is voor iedereen belangrijk. Een kleuter leert onder andere doordat hij gedrag afkijkt van zijn ‘rolmodellen’, zoals papa en mama. Zorg er dus voor dat gezond eten in het gezin iets heel gewoons is en laat zelf ook zien hoe lekker het is.
• Stimuleer buitenspelen en andere fysieke activiteiten. Lekker buiten spelen is een leuke en gezonde manier om ‘ongemerkt’ meer calorieën te verbranden. Natuurlijk is het niet nodig om passieve activiteiten zoals tv-kijken helemaal te verbieden, maar probeer het wel te beperken. Nodig bijvoorbeeld vriendjes uit om buiten te komen spelen of ga samen gezellig naar de speeltuin.

Ga bij ernstig overgewicht liever niet zelf dokteren en vraag hulp van een deskundige. De huisarts kan u doorverwijzen naar een kinderdiëtist bij u in de buurt. Ook als het niet lukt om door gewoon gezond eten spelenderwijs het gewicht van uw kleuter in balans te houden is het belangrijk om even langs de huisarts te gaan. Soms is er meer aan de hand, zoals een traag werkende schildklier.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Tips om overgewicht bij kleuters tegen te gaan en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Tips om overgewicht bij kleuters tegen te gaan.