Veilig vuurwerk afsteken met je kinderen

Het jaar 2012 zit er alweer bijna op. Volgende week begint voor velen de kerstvakantie alweer. Even lekker twee weken genieten met de familie tijdens de feestdagen en met Oud en Nieuw lekker het nieuwe jaar inknallen.

Veel gezinnen kopen jaarlijks vuurwerk om het oude jaar goed af te sluiten en het nieuwe jaar knallend in te wijden. Om 12 uur precies gaan de mooiste vuurpijlen de lucht in en genieten veel kinderen achter het raam mee van de knallende kleuren buiten in de donkere lucht. Toch zijn er ook veel kinderen die vuurwerk niet alleen spannend, maar ook heel leuk vinden. Maar hoe zorg je er voor dat je kind veilig met vuurwerk omgaat?

Het begint meestal al op jonge leeftijd, kinderen willen sterretjes afsteken. Veel ouders denken dat sterretjes veilig zijn voor kinderen, maar onderschat dit niet! De vonkjes die van de sterretjes afkomen zijn wel degelijk gevaarlijk. Zorg er dus voor dat je kind de sterretjes goed en ver van zich afhoudt, en op tijd dooft. Het komt jaarlijks veel voor dat handschoenen in de brand worden gezet door sterretjes.

Als je kinderen wat ouder zijn vinden ze vuurwerk vaak heel spannend, en willen ze zelf ook gaan afsteken. Het is belangrijk dat je goed uitlegt aan je kind dat vuurwerk gevaarlijk is, en zeker geen speelgoed. Blijf er als ouder zijnde ook bij zodat je weet wat je kind doet!

Lees hier onder wat tips voor het afsteken van vuurwerk met je kinderen:
– Gebruik een aansteeklont in plaats van een aansteker of lucifers, dit is veiliger.
– Als het vuurwerk niet is afgegaan, blijf er dan alsnog bij uit de buurt. Belangrijk: Steek het nooit opnieuw aan!
– Vuurpijlen nooit in de grond steken maar in een fles. Als je vuurpijlen in de grond steekt heb je kans dat deze de lucht niet inschieten. Zorg er natuurlijk wel voor dat de fles niet om kan vallen, vul deze daarom tot de helft met water.
– Houd je kinderen goed in de gaten en blijf er altijd bij als zij vuurwerk afsteken zodat het niet mis kan gaan.
– Zorg er voor dat je het vuurwerk wat je afsteekt uit de buurt houdt van het vuurwerk wat je nog niet afsteekt. Één vonkje kan al fataal zijn.

Geschreven door