Zakgeld geven aan je kind

Het geven van zakgeld aan je kind. Er zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen over zakgeld gevan aan je kind. Wanneer begin je met het geven van zakgeld, hoeveel geef je aan je kind en om de hoeveel tijd? En wat nou als je kind gelijk al zijn geld uitgeeft, wat doe je dan?

Ons advies is om je kind vanaf een jaar of zes zakgeld mee te geven. Dit lijkt vroeg, want waarschijnlijk is je kind nog niet met geld bezig, maar het is wel verstandig. Omgaan met geld moet je kind al spelende leren, net als fietsen. Eerst met hulp van zijwieltjes en dan uiteindelijk zelf de weg op. Het eerste zakgeld dat je geeft hoeft dan ook niet gelijk een hoog bedrag te zijn. Begin bijvoorbeeld met één euro per week. Het bedrag hangt natuurlijk ook af van wat je wilt dat je kind ermee gaat doen.

Als je kind gelijk al het geld uitgeeft wat hij krijgt, moet je gelijk ingrijpen. Kies samen een doel waar je kind voor gaat sparen en koop een leuke spaarpot. Laat je kind daar zelf zijn geld in doen.

Kies er ook voor om in het begin echt geld te geven. Dan heeft je kind het zelf in zijn hand. Veel kinderen denken namelijk dat een pinautomaat een ‘apparaat is die geld geeft’, het is dus belangrijk dat je leert dat geld niet oneindig is. Op is op. Zet naast het zakgeld ook geld apart voor de toekomst van uw kind. ING zet alle tips om te sparen voor de toekomst van uw kind op een rij.

Geschreven door