Als ouder het online-gedrag van je kind in de gaten houden

De Facebookmoord, de kranten en het internet staat er vol mee. Een uit de hand gelopen ruzie op Facebook welke een moord tot gevolg had. Een 15-jarig meisje moest het ontgelden nadat zij ‘roddels’ zou hebben verspreid over haar beste vriendin, welke tevens de opdrachtgever was voor de moord. Na aanleiding van deze aangrijpende gebeurtenis wordt er geadviseerd naar de ouders om hun kinderen online goed in de gaten te houden.

Als ouder zijnde weet je niet altijd wat je kinderen online doen. Dit is ook prima, want je kind moet ook een stukje privacy en vertrouwen meekrijgen. Echter is het toch belangrijk dat je een oogje in het zeil houdt wat je kinderen allemaal online zetten.

Het is belangrijk dat je als ouder zijnde meekijkt met het online-gedrag van je kinderen. Vraag hen wat ze doen op internet en waar ze mee bezig zijn. Uit onderzoek blijkt dat veel ouders meekijken met hun kinderen, maar nog niet elke ouder doet dit. Je hebt hier ook niet altijd de mogelijkheid toe, daarom hebben wij een aantal tips bedacht:

– Wordt vrienden met je kinderen op Social Media, zo kun je precies zien wat je kinderen doen. Ga echter niet op elke status-update of iets dergelijks reageren!
– Zet de computer op een plek waar je zelf zicht op hebt, zo kun je precies zien wat je kinderen online uitspoken.
– Laat je kinderen hun online profielen op privĂ© zetten
– Zorg ervoor dat je kinderen nooit persoonlijke gegevens online zetten als adres en telefoonnummer. En ook geen informatie als deze alleen thuis is/jullie op vakantie zijn!

Geschreven door