Barbecue tips tegen voedselvergiftiging

Barbecuen is iets wat veel Nederlanders graag doen. Wanneer de zon zich ook maar even laat zien gaan veel Nederlanders er al op uit om vlees, salades en stokbrood in te slaan voor een barbecue. Dit klinkt jou waarschijnlijk bekend in de oren. Maar wat veel mensen vergeten is dat barbecuen best gevaarlijk kan zijn. Voedselvergiftiging komt vaak voor als gevolg van barbecuen. Dit is natuurlijk ontzettend vervelend en bovendien ook erg gevaarlijk. Ondanks dat iets er heerlijk uit ziet, kan het toch zijn dat het vlees op de barbecue niet goed gegaard of van te voren niet gekoeld bewaard is.

Wanneer je heerlijk gaat barbecuen wil je voedselvergiftiging uiteraard vermijden. Lees hier tips om te voorkomen dat jij of je kinderen ziek worden van slecht klaargemaakt of bewaard barbecue vlees en geniet deze zomer heerlijk van de barbecue!

Barbecue tips

  • Als eten niet goed meer is, ruikt het vies en zit er bovendien een rare smaak aan. Bij twijfel, gooi altijd je barbecue vlees weg, ongeacht hoe duur het was.
  • Soms is het verleidelijk om barbecue vlees te kopen met korting. In supermarkten wordt vaak korting gegeven op vlees wat tot op de dag van aankoop goed is. Het is verstandig om dit vlees niet te nemen voor de barbecue maar voor langer houdbaar vlees te gaan.
  • Wanneer je vlees aangebrand of rauw is door de barbecue, weggooien!
  • Zorg dat je ongebakken barbecue vlees niet op een schaal in de warme zon ligt te verdampen. Het ziet er misschien leuk en smakelijk uit, maar je kunt het vlees beter in de koelkast bij gekoelde temperaturen bewaren.
  • Doe het ongebakken vlees nooit op een bord waar gebakken vlees op heeft gelegen of andersom!
  • Geen rauw kip- en varkensvlees naast elkaar leggen om kruisbesmetting te voorkomen.

Temperatuur
Zorg dat alle etenswaren voor de barbecue gekoeld bewaard worden. Zo mogen rauwkost en salades net als vlees ook niet lang in de zon staan, dit zorgt er namelijk voor dat het bederft. Wanneer je het vlees gaat bakken, moet je er voor zorgen dat de barbecue goed heet is. Vlees moet namelijk goed verhit worden om de bacteriën er uit te krijgen.

Geschreven door