Dag winterdepressie, hallo lentekriebels!

De lente begint er aan te komen. Afgelopen weekend tikten het kwik weer dubbele cijfers aan, en dat voor begin maart! De terrasjes stroomden spontaan vol met echte zonliefhebbers die geen straaltje van deze heerlijke voorjaarszon wilden missen. Het is nu maar hopen dat het heerlijke warme weer aanhoudt, want daar worden wij veel vrolijker van!

Als de lente er aan komt zijn wij mensen veel actiever, positiever en vrolijker. We hebben veel meer energie dan op de koude grijze winterdagen, en dit heeft onder andere te maken met onze biologische ritmes en de zonnestraaltjes die wij opnemen. We ruiken ineens weer de geur van vers gemaaid gras, horen de vogeltjes ’s ochtends vroeg fluiten en willen spontaan beginnen met een grote schoonmaak.

Het biologische ritme
Wij nemen licht op via onze ogen en dit komt terecht in onze hersenen. In de herfst beginnen de blaadjes van de bomen te vallen en worden de bomen kaal en leeg, hierdoor komt het begin van de seizoensdepressie. In de lente is dit juist omgekeerd! Het bio-ritme van licht/donker hebben we nodig om ons goed te voelen. Als er te weinig verschil en variatie zou zijn, zouden we ons alleen maar somber voelen. Het zonlicht in de lente zorgt er voor dat al deze nare verschijnselen verdwijnen. En niet alleen de lente zon zorgt hier voor, maar ook de stijging van temperatuur en de verandering in luchtdruk. Dit zijn de redenen dat de lente ons veel meer energie geeft en we veel vrolijker zijn. Van een aantal stoffen welke aangemaakt worden (serotine en dopamine), krijgen we ook een euforisch en blij gevoel.

Kriebels
Ook krijgen we het echte gevoel van lente doordat we vlinder voelen in onze buik. Veel mensen krijgen een gevoel van verliefd zijn zodra de lente begint. Dit heeft te maken met alle jonge lammetjes die geboren worden en andere diertjes. Bij het zien en horen van deze jonge beestjes smelten onze harten en de stoffen in ons lichaam versterken deze kriebels.

Grote schoonmaak
Wat ook in de lente vaak gebeurd is het houden van de grote schoonmaak. Wanneer de lentekriebels gevoeld worden, krijgen veel mensen vaak spontaan zin in een enorme voorjaarsschoonmaak. De schoonmaak begint meestal in huis omdat mensen daar de hele winter gezeten hebben. Daarna krijgt meestal de tuin een beurt, waardoor er weer meer zonlicht opgenomen wordt. Hierdoor komt er meer vitame D vrij, welke van invloed is op je stemming. Kortom: De lente doet ons goed!

 

Geschreven door