De strijd van rauwjongen Tom en moeder Francis

Een nieuwe hype in het nieuws, het is je vast niet ontgaan. De 15-jarige tiener Tom eet sinds zijn 5e levensjaar alleen nog maar rauw, ongekookt en onverwarmd voedsel. Dit moet volgens de richtlijnen van zijn moeder Francis, die Tom ook nog eens in een sociaal isolement heeft geplaatst door hem van school weg te halen en nu thuisonderwijs te geven.

Tom eet gehoorzaam alle rauwe groenten die zijn moeder voor hem klaarmaakt. Een ongeruste leerkracht zorgde ervoor dat Tom medisch onderzocht zou worden. Uit dit onderzoek bleek dat Tom te weinig calorie├źn binnenkrijgt en een gebrek aan kalk heeft. De kinderarts concludeert dat Tom ernstig ondervoed is. De jongen zal, zonder bijvoeding, 12 tot 15 centimeter kleiner worden dan leeftijdsgenootjes.

Na dit onderzoek heeft Tom’s moeder Francis hem van school gehaald. Tom is nu in een sociaal isolement terecht gekomen en krijgt thuisonderwijs. De moeder van Tom moet nu samen met haar zoon voor de rechter verschijnen na een melding van kindermishandeling. Francis wordt officieel beschuldigt van verwaarlozing en geestelijke mishandeling en geadviseerd haar voedingspatroon aan te passen. Echter geeft Francis niet snel op, naar eigen zeggen heeft zij ‘het beste voor met haar zoon’, en wordt zij gesteund door een ‘rawfood goeroe’ uit de VS.

Wat vinden jullie als ouders van dit verhaal. Moet volgens jullie zoon Tom uit huis geplaatst worden als zijn moeder niet snel maatregelen neemt?

Geschreven door