De zogenaamde ‘roze bril’ bestaat echt

Wetenschappers van de universiteit van Groningen hebben gemerkt dat de zogenaamde ‘roze bril’ echt bestaat. Uit onderzoek blijkt dat partners elkaar gemiddeld aantrekkelijker beoordelen dan dat zij daadwerkelijk zijn.

Voor dit onderzoek werden 70 heteroseksuele koppels tussen de 18 en 37 jaar die gemiddeld twee tot drie jaar samenwaren gevraagd om een vragenlijst in te vullen. Deze vragenlijst bestond uit vragen over de aantrekkelijkheid van hun partner. Nadat zij deze vragenlijst hadden ingevuld moesten ze middels een foto van zichzelf en de partner beoordelen op aantrekkelijkheid. Een groep andere koppels deed hetzelfde, maar dan andersom.

Buitenstaanders bekeken en beoordeelden de foto’s vervolgens op het uiterlijk van de personen die meededen aan dit onderzoek. Zowel mannen als vrouwen vonden zichzelf en hun partner aantrekkelijker dan de buitenstaanders hen hadden beoordeeld.

Er werd verwacht dat de personen die eerst de foto’s zagen, objectiever zouden zijn. Het tegendeel bleek echter waar, de aantrekkelijkheid op basis van beelden kreeg maar een iets lagere beoordeling in vergelijking met de quotering op basis van het geheugen.

Er wordt nog door de onderzoekers aan toegevoegd dat deze positieve illusies gunstig zijn voor de relatie. Eerdere studies toonden namelijk aan dat mensen met een roze bril langer gelukkiger zijn in hun relatie. Zij ervaren minder conflicten met de partner en voelen meer liefde en vertrouwen voor elkaar. Dit kan echter ook te ver gaan, want bij paren met een labiele relatie zouden positieve illusies vaak juist de oorzaak van problemen zijn.

Geschreven door