Groenten en fruit maakt je optimistischer over toekomst

Onderzoek wijst uit dat het eten van veel groenten en fruit niet alleen gezond is, maar het de mens ook veel optimistischer maakt over de toekomst.

Dit hebben onderzoekers van de Harvard School of Public Health ontdekt. Optimistische mensen hebben een hoger carotenoïdegehalte in hun bloed. Deze stof haalt je lichaam uit planten. Bètacaroteen bijvoorbeeld, deze kleurstof zit veel in oranje groenten, groene bladgroenten en fruit.

Eerdere studies wezen uit dat een hoog antioxidantengehalte kan wijzen op een goede gezondheid. Carotenoïden zijn een vorm van antioxidanten. Ook gaan antioxidanten de productie van vrije radicalen tegen die op hun beurt cellen kunnen beschadigen en tot ziektes kunnen leiden.
Uit het onderzoek blijk dat optimisten een hoger gehalte van carotenoïde in hun bloed hebben.

Er zijn voor dit onderzoek 1000 Amerikaanse mannen en vrouwen onderzocht tussen de leeftijd van 25 en 74 jaar oud. Van deze personen werd het bloed onderzocht en moesten ze een vragenlijst invullen over hun levenshouding. Zo werd hun graad van optimisme bepaald.

De deelnemers die een hoger carotenoïdegehalte in hun bloed hadden, bleken optimistischer in het leven te staan dan de mensen die een lager gehalte hadden. De onderzoekers denken dat groenten en fruit hier verantwoordelijk voor zijn.

Ook werd er vastgesteld dat mensen die dagelijks twee of minder porties groenten en fruit aten, minder optimistischer waren dan de mensen die dagelijks drie of meer porties aten. De onderzoekers denken wel dat dit deels verklaarbaar kan zijn. Als optimist ben je sneller geneigd om gezond te leven en een gezond eetpatroon aan te houden.

 

Geschreven door