Maandagochtend moeizaam wegens slaapprobleem zondag

De maandag.. Door velen wordt deze dag als een ware hel ervaren. Maandag, het begin van een nieuwe werkweek, het weekend duurt nog zó lang als het maandag is. Maar hoe komt het toch dat we op maandagochtend vaker moe zijn dan op de andere ochtenden?

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat dit komt door een zogenoemde ‘sociale jetlag’. Op zondagavond vallen we minder makkelijk in slaap dan op andere avonden, hierdoor zijn we op de maandagochtend vaak moe.

Resultaten onderzoek
Uit een enquête onder 3.000 respondenten blijkt dat 39 procent moeilijker in slaap valt op de zondag. Van deze 39 procent heeft 70 procent langer dan een half uur nodig om in slaap te komen dan op andere avonden.

Van de ondervraagden heeft 19 procent moeite om op zaterdagavond in slaap te komen. De makkelijkste dagen om in slaap te vallen zijn de dinsdag en donderdag, dan heeft slechts 5 en 3 procent van de ondervraagden moeite om in slaap te komen.

Uitslapen in het weekend
Volgens slaapexpert dr. Michael Breus komt het door de sociale jetlag dat we zondagavond moeite hebben om in slaap te komen. ‘Het langer opblijven op vrijdag- en zaterdagavond- en het daaropvolgende uitslapen op zaterdag- en zondagochtend- brengt de biologische klok in de war. Op zondagavond is het lichaam gewend aan langer opblijven en langer slapen.’

 

Geschreven door