Redenen waarom ouders liegen tegen hun kinderen

Ouders liegen vaak tegen hun kinderen, vaker dan je zelf soms denkt. Of het nou leugentjes om eigen bestwil zijn of niet, alle ouders maken zich er schuldig aan op zijn tijd. Dit blijkt uit een Chinees en Amerikaans onderzoek welke gepubliceerd is in de ‘International Journal of Psychology’.

De wetenschappers hebben tweehonderd families geïnterviewd voor dit onderzoek. Over het algemeen werd er vastgesteld dat ouders vooral leugens gebruiken als een tactiek om het gedrag van hun kinderen te sturen.

Er werd door de onderzoekers wel een onderscheid gemaakt tussen de verschillende categorieën van liegen. Er zijn ‘leugens met betrekking tot wangedrag’ als: ‘Als je je nu niet gedraagt, bel ik de politie’, en ‘als je nu niet ophoudt met schreeuwen, gaat die mevrouw daar heel boos worden op jou’.

Ook is er de categorie ‘leugens met betrekking tot verlaten of blijven’, zoals: ‘als je nu niet met me meegaat, zal iemand je komen ontvoeren’.

Echter zijn er ook iets optimistischere onwaarheden in de categorie ‘leugens met betrekking tot positieve gevoelens’. Deze worden vaak gebruikt om aan kinderen te vertellen dat er bijvoorbeeld een huisdier is overleden. Voorbeeld: ‘Wollie, (onze hond), woont nu op de boerderij van ome Jos, daar heeft hij veel meer ruimte om rond te rennen’.

De categorie ‘leugens met betrekking tot fantasiepersonages’, worden vaak gebruikt om goed gedrag te stimuleren. Als de kermis weer in het dorp is bijvoorbeeld: ‘Eet je bordje leeg, anders gaan we niet naar de kermis’.

De conclusie die de onderzoekers trokken uit dit onderzoek is het ontstaan van een belangrijke morele vraag: ‘Is het gerechtvaardigd als ouders liegen tegen hun kinderen?’

Wat vind jij als ouder hiervan? Reageer onder dit bericht wat jouw mening is op deze vraag.

 

Geschreven door