Steeds meer jonge vrouwen willen carrière maken

Uit onderzoek blijkt dat dochters van werkende moeders het belangrijker vinden om carrière te maken, financiële zelfstandigheid te hebben en zichzelf persoonlijk te ontwikkelen ten opzichte van dochters van moeders die thuisblijven. De aanstormende generatie vrouwen heeft visioenen van een zinvolle baan in een gelijkwaardige relatie (78%( en een gezin waarin werk en zorg gedeeld wordt (76%).

Negen van de tien vrouwen droomt over trouwen, carrière maken en kinderen krijgen. Wel zijn de vrouwen vaker zekerder over de kinderen en trouwen dan over de carrière die ze willen maken, maar het is zeker dat zij financieel zelfstandig en onafhankelijk willen zijn.

Voor vrouwen blijkt de leeftijd van 26 jaar perfect te zijn om aan kinderen te beginnen. Dit is ruim drie jaar jonger dan de huidige groep moeders blijkt uit het onderzoek ‘hoe geëmancipeerd zijn jonge vrouwen?’. Dit onderzoek komt uit het maandblad Opzij en is gehouden onder 300 vrouwen tussen de 18 en 25 jaar oud.

Toch zijn werk en inkomen niet het belangrijkste in het leven van deze vrouwen. Voor velen gaat gezondheid voor alles en ook het genieten van het leven. Als er kinderen op komst zijn wil meer dan de helft (misschien) zelfs stoppen met werken.

Uit het onderzoek blijkt dat als hun eigen moeder werkte, de vrouwen zelf vaak ook willen blijven werken.Een fulltime werkende moeder is voor 58% van de dochters een lichtend voorbeeld.

Voltijdmoeders blijken minder vaak een echt rolmodel te zijn, namelijk maar 36%. Één op de acht onderzochte vrouwen wordt later het liefste zelfs een carrièrevrouw en wil dat de partner thuisblijft en voor de kinderen zorgt.

Volgens Margriet van der Linden, de hoofdredacteur van maandblad Opzij, hebben jonge vrouwen op papier alles in zich om het anders te doen dan hun eigen moeders. ‘Ze zijn doorgaans hoger opgeleid dan hun mannelijke leeftijdsgenoten en beschikken over vaardigheden die passen bij de huidige kenniseconomie. In de praktijk blijken kinderen echter toch nog steeds een bottleneck, zelfs voor high potentials. Zij gaan vol voor hun loopbaan… totdat de eerste baby zich aandient.’

Geschreven door