Vakantieplannen gezinnen lijden onder crisis

We gaan natuurlijk allemaal jaarlijks graag op vakantie. Heerlijk even de zon op zoeken en er tussen uit met het hele gezin. Uitwaaien aan zee, heerlijk liggen aan het zwembad of juist een stedentrip of wilde kampeervakantie. Je kunt het zo gek niet bedenken hoe Nederlandse gezinnen hun vakantie besteden.

Uit een onderzoek onder ruim 900 moeders blijkt echter dat een kwart van de Nederlandse gezinnen niet meer kan sparen voor de vakantie. Een kwart van de gezinnen besteed het vakantiegeld ook niet meer aan vakantie. Door de crisis hebben Nederlandse gezinnen het vakantiegeld nodig voor andere doelen.

De vakantieplannen worden door de meerderheid van de gezinnen aangepast omdat zij last hebben van de crisis. Mensen gaan niet ver meer van huis vandaan en vaak laten zij de wintersport schieten. Ook gaat 16 procent van de gezinnen niet meer op zonvakantie en geeft een derde minder geld uit tijdens de vakantie zelf.

Toekomst
Van de ondervraagde moeders denkt ruim de helft dat de crisis in de toekomst nog meer invloed zal gaan hebben op de vakantie-invulling. Gezinnen zullen minder op vakantie gaan en minder geld besteden tijdens hun vakantie. Een deel van de moeders zegt dichter bij huis te blijven in de toekomst.

Belastingcenten en vroegboekkorting
Van de ondervraagden gezinnen gebruikt de helft het vakantiegeld ook daadwerkelijk voor de vakantie. Een derde van de moeders zegt voor de vakantie te sparen. Wat veel gezinnen ook doen om de vakantie te bekostigen is het gebruiken van de belastingteruggave. Dit is meestal een leuk bedrag waar veel gezinnen dan ook dankbaar gebruik van maken.

Sommige gezinnen kiezen er voor om de vakantie te betalen met zwart geld, maar uit het onderzoek blijkt dat veel gezinnen ook profiteren van vroegboekkorting. Dit om zo optimaal gebruik te maken van de kortingen en zo min mogelijk uit te geven.

 

Geschreven door