Veel Nederlanders hebben last van Sinterklaasstress

Sinterklaas, 5 december pakjesavond, een feest waar toch veel Nederlanders zodra de kou toeslaat naar uitkijken. Toch zorgt de komst van onze Goedheiligman voor de nodige stress bij een groot deel van de Nederlanders. Het feest brengt natuurlijk de nodige kosten en verplichtingen met zich mee, en hier maken veel mensen zich druk om.

Uit onderzoek onder 750 mensen blijkt dat 48% aan Sinterklaasstress lijdt als 5 december er aan komt. Vooral mensen uit gezinnen met kinderen tot 13 jaar hebben er last van. De kopzorgen van de stress zijn de kosten die de pakjesavond met zich meebrengt. Ook zijn het maken van gedichten, knutselen van een passende surprise en het kopen van een geweldig cadeau erg stressvol.

Verder heeft 27% van de mannen de grootste moeite met het schrijven van gedichten, bij vrouwen ziet 15% hier tegenop. Bij vrouwen zijn de financiƫle kosten meer een probleem, 36% ten opzichte van de man, 25%. Ook baalt eenderde van de onderzochte mensen er van dat er rond Sinterklaas altijd zoveel gesnoept en gegeten wordt. Chocoladeletters, pepernoten, marsepein, taai-taai en ander strooigoed gaat er altijd goed in met Sinterklaas.
Verder heeft een kwart van de Nederlanders het niet zo op deze feestdag en vinden zij het vreselijk dat dit feest zoveel verplichtingen met zich meedraagt.

Ook blijkt dat in december veel mensen zich niet helemaal optimaal lekker voelen. Veel van de personen die meededen aan dit onderzoek geven aan dat zij zich vaak vermoeid voelen in de decembermaand. Verkouden, grieperig en vermoeidheid zijn bij veel mensen aan de orde in december.

Geschreven door