Voor ieder kind een vriendje

Dit is JaNee, je ziet haar hier in gesprek met de Kerstman want JaNee is o zo nieuwsgierig en wil graag het naadje van de kous weten. JaNee is ook niet bang om vragen te stellen, is niet bang om brutaal gevonden te worden en stapt op iedereen af om antwoorden te vinden op alle vragen die in haar hoofd zitten. JaNee wil de wereld om zich heen begrijpen en dan helpt het als je vragen stelt zegt ze.

De Kerstman vond JaNee wel grappig en wilde wel met haar in gesprek. Dus nu weet JaNee waar de Kerstman woont, heeft ze foto’s van zijn huis gezien, weet ze hoe hij door de lucht kan vliegen met zijn arrenslee (dat doet hij overigens alleen maar ’s nachts, als iedereen slaapt), dat de rendieren in het bos achter zijn huis wonen en hij daar het hele jaar voor zorgt. JaNee en de Kerstman zijn vrienden geworden, zoals JaNee ook bevriend is met Sinterklaas, de Koningin, de politieagent, de tandarts, de buschauffeur, de badmeester, de kassière, de boswachter, prins carnaval en nog vele anderen waar ze gewoon op afgestapt is omdat ze nieuwsgierig was, omdat ze hen beter wilde leren kennen.

JaNee is een handpop, of beter gezegd een menspop. Het mooie van een menspop is dat de laagdrempeligheid van de handpop gecombineerd kan worden met alle mogelijke menselijke vragen, gevoelens, belevenissen, gedachten, plannetjes, karaktertrekjes, uitdagingen en problemen. Een handpop is een kind onder de kinderen en wordt door de meeste kinderen direct als een vriendje gezien. Een menspop kan nog een stapje verder gaan, want door het menselijke voorkomen van de pop kan het een kind ook helpen om antwoorden te vinden op zijn/ haar vragen, helpen bij het opdoen van nieuwe vaardigheden, met plannetjes komen die het kind niet zelf bedacht zou hebben, oefenen met ander of nieuw gedrag, oplossingen c.q. alternatieven bedenken voor problemen waar kinderen tegenaan lopen, het kind helpen om grenzen te verleggen en natuurlijk om het kind uit te dagen zich uit te spreken/te uiten. Dat kan namelijk bij een vriendje, die vindt zoiets niet gek en begrijpt jou volkomen.

De menselijkheid van de menspop heeft grote voordelen en maakt de menspop tot de meest breed inzetbare handpop die er is want vrijwel alles kan door de menspop worden aangekaart zonder dat dit iets afdoet aan zijn/haar geloofwaardigheid. Een menspop kan een eigen ik-je worden waarmee je als ouder gesprekken met het kind via de pop kunt gaan voeren waarbij je er wel voor moet waken dat de vriendschap tussen het kind en de pop zuiver blijft (dat de pop jouw rol als opvoeder niet gaat overnemen dus).

Jouw kind kan natuurlijk zelf met de pop spelen maar kan ook voor jou als opvoeder een grote meerwaarde hebben, dus waarom niet allebei met de pop spelen? Om je daarbij op weg te helpen hebben wij een handleiding en een dvd uitgebracht waarbij de nadruk ligt op de handpop als pedagogisch hulpmiddel en die ook gericht zijn op het gebruik van de handpop in de thuissituatie.

De handpop is voor ieder kind een vriendje maar je zult merken dat wanneer je er zelf mee aan de slag gaat, er ook voor jou een hele nieuwe wereld opengaat….

Helen Meurs
www.handpop.nl

 

 

Geschreven door