3 tips om de peuterpuberteit door te komen

Oh wat kunnen peuters lekker koppig zijn. Ze vinden uit dat ze een eigen willetje hebben en laten dat maar al te graag merken. ‘Nee’ lijkt het favoriete woordje van menig peuter te zijn. Voor ouders is de peuterpuberteit vaak een hele uitdaging, maar tegelijk ook een hele leuke periode. We geven een aantal tips om de peuterpuberteit zonder kleerscheuren door te komen.

Peuterpuberteit tip 1: Wees positief!
Het is heel belangrijk om je niet te laten leiden door het negatieve gedrag van je peuter. Het kind bedoelt het niet kwaad. De peuterpuberteit hoort erbij en is zelfs goed voor de ontwikkeling. Probeer positief te blijven en op een positieve manier samen te werken.

Het is belangrijk om veel nadruk te leggen op de positieve dingen en die te prijzen en belonen. De peuter wordt hierdoor gemotiveerd om juist mee te werken. Probeer leuke momenten te creëren en samen gezellige dingen te doen,waarbij niets hoeft. Het is leuk om bijvoorbeeld samen naar de speeltuin te gaan of een verhaaltje voor te lezen.

Peuterpuberteit tip 2: Wees consequent en stel grenzen
Peuters weten feilloos uit te testen hoe ver ze bij jou kunnen gaan om hun zin door te drijven. Consequent zijn helpt een kind om te leren waar de grenzen liggen. Zo help je de peuter om zichzelf te beheersen. Consequent zijn vinden ouders soms erg lastig. Maar bedenk dat een kind behoefte heeft aan grenzen en deze uiteindelijk ook wil. Grenzen geven structuur. Dus nee is nee. Als iets bij papa niet mag, mag het bij mama ook niet. Daarbij is het wel belangrijk om ook tip 1 op te volgen! Grenzen zijn alleen effectief in een positieve sfeer.

Peuterpuberteit tip 3: Help de peuter om zelfstandiger te worden
Peuters willen dolgraag steeds meer zelf kunnen en zelfstandig zijn. Soms gaat dit goed…. en soms nog niet helemaal. En soms kan zelfstandig zijn gewoon nog niet, omdat dit te gevaarlijk of omslachtig zou worden. Dat soort momenten kunnen heel moeilijk zijn voor een peuter. Sommige kindjes worden dan erg boos of dwars. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je de peuter vanaf nu maar aan zijn lot overlaat en alles zelf laat uitzoeken. Maar ook is het niet goed om de peuter alle zelfstandigheid te ontzeggen. Het is belangrijk dat een peuter in deze periode leert omgaan met zelfstandigheid zie bij zijn leeftijd past. Op bepaalde punten kan je het kind een keuze geven. Je peuter zal zich gehoord voelen en vind het dan waarschijnlijk ook minder erg dat hij in een volgende situatie even niet mag kiezen.

Ook de peuterpuberteit gaat vanzelf weer voorbij. Bedenk dat het niet alleen voor de ouders, maar ook voor het kind een lastige periode kan zijn. De peuter voelt zich vaak boos en gefrustreerd. Driftbuien kunnen ineens op komen zetten en dat is een hele heftige ervaring voor een kind. Daarom is het ook zo belangrijk om te zorgen voor een warme en positieve sfeer, waarin het kind het gevoel heeft op een veilige manier te mogen experimenteren met zijn gedrag.

 

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over 3 tips om de peuterpuberteit door te komen en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als 3 tips om de peuterpuberteit door te komen.