Alles over hoofdluis bij je kind

Hoofdluis komt vooral bij kinderen vaak voor en verspreid zich vaak in een razendsnel tempo. Het is dus belangrijk dat je vaak je kind controleert op hoofdluis en onmiddelijk ingrijpt indien je hoofdluis ontdekt.

Je bestrijd hoofdluis het beste door de haren te kammen met een fijntandige kam. Vroeger werd er aangeraden om al het beddengoed en knuffels van de kinderen te wassen is heet water, maar volgens de nieuwste richtlijnen van het RIVM is dit niet langer nodig.

Hoofdluis heeft niets te maken met of je schoon bent ja of nee, het kan iedereen overkomen. Hoofdluis loopt van hoofd naar hoofd en zoekt graag een warm plekje op. Dit is meestal achter de oren, in de nek of onder een pony (bij de meisjes). Kinderen lopen de meeste kans op luizen omdat zij vaak letterlijk met de hoofden bij elkaar spelen.

Hoofdluis herken je voornamelijk aan jeuk, maar ook door de haren te kammen en er een wit papier onder te vallen kun je je kind controleren. Als er grijsblauwe, roodbruine beestjes op het witte vel papier vallen zijn dit luizen.

Als je hoofdluis ontdekt moet je onmiddelijk ingrijpen. Hoofdluis blijft namelijk besmettelijk zolang er nog niet uitgekomen neten of luizen op het hoofd zitten. De behandeling is dan ook het bestrijden van de luizen, en het zorgen dat er geen herbesmetting plaatsvindt.

Behandeling van hoofdluis

Je moet gedurende veertien dagen elke dag de haren kammen met een fijntandige kam. Het uitkammen van de haren is erg belangrijk.

  • Maar het haar helemaal nat en verdeel crémespoeling door de haren
  • Bescherm de ogen van je kind en kam dan met een gewone kam alle klitten uit de haren
  • Vervolgens kam je met de fijntandige kam al de haren pluk voor pluk vanaf de haarwortel, heel grondig
  • Veeg tijdens het kammen regelmatig je kam af
  • Spoel vervolgens de crémespoeling uit de haren en leg de kammen in kokend water om te ontsmetten

Je kunt bij deze behandeling een antihoofdluismiddel gebruiken. Er zijn shampoos, crémes, lotions en sprays tegen hoofdluis welke je kunt kopen.

Besmettingsgevaar

Het is al eerder vermeld, hoofdluis is ontzettend besmettelijk. Als je kind hoofdluis krijgt is het dus ook belangrijk dat je dit meldt op school, kinderdagverblijven, vriendjes en vriendinnetjes, sportclubs etc. Dan kunnen zij controleren of zij niet besmet zijn. Ook moet je de rest van het gezin goed controleren op hoofdluis en deze controle eens per week, gedurende twee weken, herhalen.

Geschreven door