De eerste schooldag

De eerste schooldag blijft spannend, zowel voor je kind als voor jou als ouder. Angst voor het onbekende is er bij je kind, wat staat deze allemaal te wachten en hoe gaat je kind het vinden op school? Als ouder zijnde raak je van deze gedachten al van streek, maar hoe zorg je ervoor dat je kind rustig blijft?

Als je kind van jongs af aan naar de creche is geweest, zal de stap naar de ‘grote’ school anders zijn. Je kind is dan al gewend om ergens heen te gaan zonder ouders en met andere kinderen te spelen op een andere plaats dan thuis. Maar de nieuwe omgeving en nieuwe kinderen om je kind heen zal toch een indruk achterlaten. En als je kind thuis is opgevoed tot de schooltijd, zal de stap van de vertrouwde omgeving naar de nieuwe school toch groot zijn.

Zorg ervoor dat je de laatste dagen van de vakantie je kind zoveel mogelijk afleid en leuke dingen doet. Zo denkt je kind niet continu aan de nieuwe school en de stappen die deze zal moeten ondergaan. Als je kind teveel hier over nadenkt, kan het zijn dat deze paniekerig en gestrest raakt.
Het is wel belangrijk dat je het nieuws niet in de doofpot stopt, maar je kind goed voorbereid op wat er gaat gebeuren. Voor het slapen lees je bijvoorbeeld een verhaaltje voor, en dan zeg je dat de juffrouw of meneer op school dit ook zal gaan doen binnenkort. En leg uit wat je kind precies zal gaan doen op school.  Je kind zal vriendjes leren kennen om mee te spelen, knutselen, kleuren, zingen etc.

Wat ook helpt is om samen leuke schoolspulletjes te kopen om het naar school gaan nog leuker te maken. Koop bijvoorbeeld samen een leuke tas, beker en broodtrommeltje voor je kind. Koop leuke nieuwe kleren die je kind de eerste schooldag aan mag doen etc. Zo maak je de eerste schooldag een speciale dag met nieuwe en leuke dingen voor je kind.

En dan is het zo ver, de eerste schooldag is aangebroken! Zorg ervoor dat jij zelf je kind afzet op school. Ontbijt samen op je gemak en laat je kind (als het nodig is) de lievelingsknuffel meenemen. Geef je kind een lekker lunchpakketje mee als deze gaat overblijven, of iets lekkers voor in de pauze. Stel je kind samen aan de juffrouw of meester voor, en zeg dan tegen je kind hoe laat je deze weer komt halen.
Wat erg belangrijk is als ouder, is dat je het afscheid niet te lang en te heftig maakt. Dit voelt je kind aan en dan raakt deze misschien onnodig in paniek.

Geschreven door