Drie minuten langer aan tafel tegen overgewicht

Als je kind aanleg heeft voor overgewicht, is het verstandig om na het avondeten drie minuten langer aan tafel te blijven zitten. Volgens wetenschappers zou deze eenvoudige handeling ervoor zorgen dat kinderen minder snel met obesitas te maken krijgen.

Dit hebben wetenschappers van de Universiteit van Illonois vastgesteld na onderzoek. Voor dit onderzoek hebben de wetenschappers het avondeten bij tweehonderd gezinnen met kinderen in het lager onderwijs geobserveerd. Er werd ontdekt dat families die veel belang hechten aan een gezamenlijk avondmaal, minder kans hebben op een kind met overgewicht. Ook is het belangrijk dat gezinnen veel met elkaar praten en op een positieve manier met elkaar omgaan tijdens het eten.

De factoren die een belangrijke rol spelen zijn voornamelijk communicatie en het belang van een geplande maaltijd. ‘Kinderen uit een gezin dat vier avonden per week samen twintig minuten aan tafel zit, wegen opvallend minder dan leeftijdsgenoten die na vijftien of zeventien minuten de tafel al verlaten. Na verloop van tijd stapelen de extra minuten zich immers op en hebben ze een krachtige weerslag’, aldus dokter Barbara Fiese.

De resultaten uit het onderzoek kunnen positief ingezet worden in de strijd tegen kinderen met obesitas. Volgens Fiese is een dergelijke maatregel makkelijke te integreren in de eetgewoonten van een gezin. Maar in bepaalde gezinssituaties is het misschien moeilijker. ‘Daarom is het belangrijk om te erkennen dat er een enorme diversiteit bestaat onder de gezinnen. De complexe leefsituatie van een familie maakt het in bepaalde gevallen ook moeilijker om een moment van communicatie in te plannen.’

 

Geschreven door