Het kiezen van een basisschool voor je kind

Jullie kindje is vier jaar geworden, een bijzondere leeftijd. Kinderen mogen in Nederland namelijk al vanaf hun vierde levensjaar naar school. Vanaf vijf jaar begint de leerplicht. Maar hoe kies je nou de juiste basisschool uit voor je kind?

Het is verstandig om je kind minimaal een jaar van te voren al in te schrijven op een basisschool. Dit omdat er op de meeste scholen wachtlijsten bestaan. Zorg er dus voor dat je rond de derde verjaardag van je kind al een beeld hebt van een aantal scholen. Vraag schoolgidsen aan en plan een aantal kenningsmakingsgesprek op de desbetreffende school.

De keuze van de juiste basisschool kun je maken als je goed kijkt naar een aantal aspecten. Jij kent je kind het beste, en weet dus waarschijnlijk ook wat het belangrijkste is voor je kind. Let goed op de volgende dingen bij het kiezen van een basisschool:

Locatie, is de school dichtbij je huis, kan je kind er op latere leeftijd zelf heen lopen/fietsen. Ligt de school aan een drukke straat of in een rustige wijk, en heeft de school één of meerdere locaties?
Schooltijden, hoe laat begint de school en hoe laat sluit deze af. Is het noodzakelijk dat je kind tussen de midden overblijft of kan deze thuis komen eten. Hoe is het geregeld met naschoolse opvang etc.
Grootte, hoe groot is de school. Heeft de school weinig of veel leerlingen, en hoeveel kinderen zitten er in één klas? Vind je het belangrijk dat je kind op een grote of kleine school zit.
Sfeer, hoe is de sfeer op school? Dit kun je natuurlijk het beste peilen tijdens het kennismakingsgesprek. Dan kun je rondkijken op de school en verhalen aanhoren van andere ouders en kinderen die al op de school zitten.
Ouderparticipatie, wat verwacht de school van jou als ouder? Is het noodzakelijk dat er wat van de ouders verwacht wordt op school, lees-luizenouders, helpen bij feestjes of schoolreizen etc. Hebben ouders inspraak in de gang van zaken op school e.d. en vind jij dit als ouder belangrijk?
Schooltype, er zijn veel verschillende type scholen. Zo heb je openbare scholen, katholieke scholen, islamitische, christelijke etc. Vind jij het belangrijk dat je kind op een bepaalde school zit die zich hiermee bezig houdt? Verdiep je als ouder hier goed in wat jij belangrijk vind dat je kind mee krijgt op school.

Als je al deze aspecten op een rijtje hebt gezet, is het belangrijk dat je natuurlijk een kennismakingsgesprek aangaat met de desbetreffende school. Stel hierbij gerichte vragen en kijk goed rond op de school. vraag ook altijd even een rondleiding aan. Praat met andere ouders en kinderen die al ervaring hebben met de school, en neem je kind natuurlijk mee. Aan de houding van je kind merk je natuurlijk al snel of deze zich thuisvoelt op de school of niet, en het gaat tenslotte over je kind.

Geschreven door