Het zindelijk worden van je peuter

Bij de ontwikkelingen van een peuter hoort meestal ook het zindelijk worden. De meeste kinderen worden tussen hun 2e en 4e levensjaar zindelijk, eerder proberen om je kind zindelijk te maken heeft geen zin. Wel is elk kind anders, dus het kan zo zijn dat het bij de een langer duurt dan bij de ander.

Als je je kind zindelijk wilt krijgen, moet deze eerst zo ver zijn dat ze iets begrijpen, willen en kunnen. Je kind moet voelen wanneer er de behoefte is om op het potje te gaan. Ook moet je kind begrijpen waar het potje voor is en vrijwillig hier op gaan zitten. Als je kind gedwongen wordt om op het potje te gaan zitten, werkt dit alleen maar averechts.

Hoe merk je dat je peuter er aan toe is?

Je kind geeft op een gegeven moment aan wanneer het aan het potje toe is. Er zijn een aantal dingen waar je dit aan kunt merken:

  • Je kind blijft langere tijd droog
  • Krijgt interesse in het naar de wc gaan van anderen
  • Zondert zich af wanneer hij de behoefte moet doen
  • Geeft aan dat er ontlasting in de luier zit door gebaren als op de luier drukken. Haal het potje tevoorschijn als dit gebeurt.

Tips om je peuter op het potje te laten gaan:

  • Laat je kind aan het potje wennen. Vertel hem waar het potje voor is en laat hem er mee spelen.
  • Zorg ervoor dat het potje geschikt is voor je kind. Je peuter moet met zijn voetjes aan de grond kunnen terwijl hij rustig in de hurkzit zit. Als je liever een kinderbril op de wc plaatst kan dit ook, maar plaats dan een opstapje bij het toilet. Dan kan je peuter daar zijn voetjes op kwijt.
  • Geef het goede voorbeeld. Zoals bekend nemen peuters vaak het gedrag van volwassenen over. Plaats bijvoorbeeld het potje naast de wc en als je moet, neem je peuter dan mee naar het toilet.
  • Het beste moment om met de zindelijkheidstraining te beginnen is de lente of zomer. Als de zon lekker schijnt kun je je peuter buiten laten spelen zonder luier. Als hij dan nat wordt begrijpt hij sneller wat er gebeurt.
  • Vaak gaan kinderen rond dezelfde tijd op het potje zitten. Houdt dit in de gaten en zet hem op die tijden dan ook op het potje.
  • Als je peuter iets op het potje doet, beloon hem dan. Belonen bij een peuter is erg belangrijk.

Let goed op dat je niet boos wordt op je peuter als het mis gaat of iets niet lukt. Dit werkt averechts en zal je peuter geen goed doen!

 

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Het zindelijk worden van je peuter en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Het zindelijk worden van je peuter.