Hoe overleef je als ouder de peuterpuberteit?

Elke ouder krijgt ermee te maken, de peuterpuberteit. Dit kan jou als ouder grijze haren bezorgen. Wat is er toch gebeurt met je lieve dreumes, het is opeens een opstandige peuter geworden? Hier staan een aantal tips die jou als ouder kunnen helpen om deze peuterpuberteit te overleven.

Je kindje begint vanaf zijn tweede levensjaar meestal al een eigen willetje te vertonen. Je merkt heel goed dat je kind dan al de grenzen gaat opzoeken en alles zelf wil doen. Het probleem is vaak alleen dat dit nog niet altijd mogelijk is. Dit maakt je kind meestal angstig en frustrerend, dit is een groot kenmerk van de peuterpuberteit!

Meestal worden peuters driftig als iets niet lukt of iets niet gaat zoals zij het willen. Dit gebeurt thuis, maar soms ook in de supermarkt of restaurant. Soms word je als ouder ernstig in de verlegenheid gebracht als je peuter een driftbui krijgt op zo’n openbare plek. Maar wat doe je dan? Je wilt natuurlijk het liefste dat je peuter direct stopt met zijn gedrag, maar toegeven moet je zeker niet doen!
Hier staan een aantal tips wat je als ouder op zo’n moment het beste kunt doen:

– Negeren: Reageer niet op alles wat je peuter zegt of doet als hij een vervelende bui heeft. Als je je peuter geen aandacht geeft en negeert, en dus laat zien dat drama schoppen geen effect op jou heeft, houdt het meestal vanzelf op.
– Afleiden: Het helpt vaak als je je peuter afleidt op zo’n moment, dit kan met een speeltje of iets leuks wat je toevallig in de buurt ziet liggen/staan.
– Corrigeren: Als je peuter last heeft van een driftbui moet je hem corrigeren. Je kind moet weten wat wel en niet mag. Leg hem uit wat hij verkeerd doet zodat hij dat precies weet.
– Time-out: Je ziet het vaak in opvoedprogramma’s, de beruchte ‘time-out’, maar het werkt echt. Als je peuter een driftbui heeft laat je hem in de hoek van de kamer op een stoel tot bedaren komen. Een paar minuten om af te koelen terwijl je zelf gewoon doorgaat met waar je mee bezig was. Je zult zien dat het werkt.
– Blijf duidelijk en consequent: Het is belangrijk dat je peuter precies weet waar hij aan toe is, wees dus altijd duidelijk en consequent. Als je de eerste keer nee zegt, blijf dit dan ook herhalen. Stel dus zelf je grenzen als ouder en laat je niet gekmaken!

Geschreven door