Kinderen in het verkeer

Kinderen zouden zich in de hele stad of dorp moeten kunnen verplaatsen. Hiervoor zijn veel wijken kindvriendelijk zodat kinderen op straat kunnen spelen. Maar ook de routes van kinderen naar school moeten veilig zijn.

Kinderen zijn er kwetsbaar, en om ze weerbaar te maken in het verkeer is het belangrijk dat zij verkeerslessen krijgen op school. Hier starten de meeste scholen mee op de basisschool, maar ook in het voortgezet onderwijs moet dit behandeld blijven worden.

De afgelopen twintig jaar is de verkeersveiligheid van kinderen van 0-14 jaar verbeterd. De verkeersslachtoffers is in deze periode afgenomen wat betreft de andere leeftijdsgroepen.

Het is bij de meeste 0-14 jarigen zo dat zij, naarmate zij ouder worden, meer kilometers per fiets afleggen dan als autopassagier.

Toch blijkt dat de meeste kinderen tussen 12 en 14 jaar het hoogste risico lopen als voetganger. Als fietsen zijn het kinderen van 15 jaar en ouder welke het meeste risico lopen. Dit zegt echter niets over de absolute aantallen.

Toch is de veiligheid van kinderen in het verkeer het meest gebaat bij de oplettendheid van volwassenen. De verantwoordelijkheid van volwassenen moet ongevallen met kinderen in het verkeer voorkomen. De veiligheid van een kind kun je namelijk niet aan het kind zelf overlaten, hier zijn ze nog niet toe in staat.

Zorg er als ouder dus altijd voor dat je je kind goed op laat letten in het verkeer. Bij oversteken natuurlijk, maar ook bij stoplichten (mensen die door rood rijden), naast elkaar fietsen met klasgenootjes, licht aan in de schemer/donker etc.

Geschreven door