Luizen: de beste behandeltips

Luizen bij kinderen is een veelvoorkomend probleem. Krabt je kind zich de laatste tijd veel op het hoofd? Grote kans dat er luizen aanwezig zijn op school. Ondanks dat luizenmoeders regelmatig de kinderen controleren op hoofdluis, kunnen ze zo ineens opduiken. Al dat gekrab en jeuk op het hoofd is geen pretje voor je kind. Je wilt als ouder daarom ook zo snel mogelijk af van die luizen. Lees hieronder hoe de luizen op het hoofd komen op welke wijze je luizen het beste kunt bestrijden als ouder.

Hoe krijg je luizen?

Luizen ‘lopen’ als het ware over van de één op andere persoon door middel van haar of kleding. Dagverblijven, peuterspeelplaatsen en basisscholen zijn dé perfecte broedplek voor luizen en om ‘over te lopen’. Waar let je bijvoorbeeld op als je een kinderdagverblijf voor je kind kiest? De kinderen raken elkaar aan tijdens het spelen en de jassen hangen lekker dicht op elkaar op de kapstok. Luizen zijn helaas hardnekkig te bestrijden. Dit komt vooral door de eitjes die luizen leggen, de zogenaamde neten. Neten blijven goed vastzitten, dichtbij de haarwortel. Vooral de neten moeten goed verwijderd worden, omdat die zich ontwikkelen tot luizen en op hun beurt weer eitjes kunnen leggen. Voorkomen is de beste remedie voor hoofdluis. Controleer daarom regelmatig de hoofdhuid en het haar van je kind.
 

Luizen bestrijden: hoe doe je dat?

Er zijn twee manieren om luizen te bestrijden. Het meest aanbevolen wordt om gedurende twee weken dagelijks het haar te kammen met een metalen netenkam. Hierdoor verwijder je de luizen en vooral ook de neten in het haar. Controleer de netenkam altijd goed op neten en luizen, nadat je hem door het haar hebt gehaald en verwijder ze indien nodig. Als je kind na twee weken kammen nog steeds luizen of neten heeft, kun je naast het kammen een middel tegen hoofdluis gebruiken. Voorbeelden hiervan zijn shampoo, mousse, gel of spray. Metalen netenkammen en hoofdluismiddelen zijn verkrijgbaar bij de apotheek of drogist. De middelen bevatten chemische bestandsdelen, lees daarom voor gebruik altijd goed de gebruikshandleiding. Was daarnaast regelmatig de kleding en het beddengoed van je kind, zodat de luizen en neten zich daar niet meer bevinden. Dankzij deze behandelingsmethode zeg je snel gedag tegen luizen.

Geschreven door