Mediagedrag peuters en kleuters

Nederlandse gezinnen hebben veel verschillende vormen van media in huis. Vooral de tablet begint ontzettend populair te worden, een op de drie gezinnen heeft er wel één. Van de gezinnen die een tablet bezitten speelt 66% van de kleuters regelmatig hiermee. Wel blijven de tv en het kinderboekje de favoriete media onder jonge kinderen. Dit blijkt uit onderzoek van Iene Miene Media.

Er komen de volgende conclusies naar boven na het onderzoek:

  • Uit het onderzoek blijkt dat peuters en kleuters steeds vroeger al zelfstandige mediagebruikers worden, mede door de opkomst van het touchscreen. Bij het gebruiken van een muis moeten de motorische vaardigheden al redelijk onder controle zijn, bij touchscreen is dit niet het geval.
  • Gemiddeld kijken jonge kinderen vanaf hun eerste levensjaar al tv. Zodra een kind drie is gaan ze de tablet, smartphone en laptop ontdekken.
  • Ouders zien de positieve effecten die de media heeft op de ontwikkeling van taal, rekenen en motoriek van hun kind, en zijn daar trots op.
  • Wel maken ouders zich zorgen over het zien van ongewenste reclames, enge of sexy video’s en het niet kunnen stoppen van het in contact komen met verkeerde mensen met hun kind.
  • Het blijkt dat ouders denken dat ze slechte ervaringen met de media kunnen voorkomen door het opstellen van regels en samen met hun kind de media te ontdekken.
  • Veel ouders weten niet wat de geschikte apps, websites en spelletjes zijn voor hun kinderen, of hoeveel tijd hun kind per dag aan de media mag besteden.

Het onderzoek wijst uit dat peuters en kleuters momenteel aan het opgroeien zijn in een wereld vol met TV, computers, smartphones en games. Deze media hoeft niet schadelijk te zijn voor je kind, als je als ouder zijnde dit maar goed weet te begeleiden. Zorg dat je als ouder weet welke apps, sites e.d. geschikt zijn voor je kind en dat je kind ook nog andere dingen doen dan achter de tablet of televisie zitten. Stuur je kind met lekker weer dus gewoon naar buiten om te spelen of trek er samen als gezin eens een dagje op uit.

 

Geschreven door