Mediterrane kinderen zijn het zwaarst van Europa

Groente, fruit, vis en olijfolie behoren tot het mediterrane dieet dat sinds een jaar geldt als zeer gezond. Het dieet zou je slank houden en beschermen tegen hart- en vaatziekten.

Maar uit Europees onderzoek blijkt dat de dikste kinderen van Europa toch in de zuidelijk gelegen landen te vinden zijn. Aan de top van de dikste kinderen staat Italiƫ, gevolgd door Griekenland, Cyprus en Spanje. In Italiƫ zou zelfs 40% van de 2-10-jarige kinderen leiden aan overgewicht.

Bij kinderen vanaf tien jaar staat Griekenland bovenaan wat overgewicht betreft. Daar heeft zelfs de helft van de tien-twaalfjarigen overgewicht. In Nederland is een kwart van de kinderen te dik, dik komt mede doordat Nederlandse kinderen veel frisdrank drinken.

Uit het onderzoek blijkt dat er in de zuidelijke landen minder fruit en groente wordt gegeten en de consumptie van chips en frisdrank stevig is toegenomen.

Wel is het mediterrane dieet flink toegeslagen in de noordelijk gelegen landen van Europa. Zweedse kinderen bijvoorbeeld, eten vandaag de dag mediterraner dan hun leeftijdsgenootjes uit het zuiden.

Maar ook weinig slaap kan zorgen voor overgewicht. Italiaanse kinderen slapen gemiddeld minder dan andere kinderen uit Europa. Uit onderzoek blijkt dat leerlingen van de basisschool die minder dan negen uur per nacht slapen, dubbel zo vatbaar zijn voor overgewicht als kinderen die elf uur per nacht slapen.

Maar natuurlijk zorgen ook de typisch Italiaanse gerechten voor overgewicht. Pizza, pasta en ijs zijn populaire nationale gerechten die kinderen maar al te graag eten.

Geschreven door