Met HIV besmette peuter mogelijk genezen

Een peuter uit Amerika, welke tweeënhalf jaar geleden werd geboren met HIV, lijkt genezen te zijn. Volgens wetenschappers uit de Amerikaanse stad Atlanta zou de peuter genezen zijn van HIV dankzij de snelle aanpak na de geboorte.

De behandeling voor HIV werd een jaar geleden gestopt bij het kind. Er zijn sindsdien geen tekenen meer te zien van een infectie en het kind zou ‘functioneel genezen’ zijn verklaard.

Echter blijkt uit onderzoek dat er nog wel minimale sporen van het genetisch materiaal van het virus aanwezig zijn in het lichaam van het kindje. Er is dus geen garantie dat de peuter gezond zal blijven. Als het kind wel gezond blijft, is het de tweede persoon die het aidsvirus heeft overwonnen.

Snelle aanpak
De baby werd binnen dertig uur na de geboorte al behandeld met een uit drie verschillende medicijnen bestaande cocktail. Dit gebeurde in een ziekenhuis in de staat Mississippi. De cocktail van medicijnen werd via een infuus toegediend en was een sterkere aanpak dan gebruikelijk is. De behandeling werd gestart nadat aangetoond was dat het kindje besmet was geraakt het het HIV-virus.

Dankzij deze snelle aanpak zou het virus in het bloed van de baby uitgeschakeld zijn voordat deze zich in het lichaam kon nestelen.  Toekomstig onderzoek moet nu gaan uitwijzen of een soortgelijke aanpak ook bij andere baby’s effectief is. In 2011 werden er over de hele wereld 300.000 baby’s geboren met het HIV-virus.

Resistent
Tot nu toe is er één persoon die het HIV-virus heeft overwonnen. Een man uit San Francisco onderging een beenmergtransplantatie wat afkomstig was van een speciale donor, iemand die beschikt over een natuurlijke resistentie tegen het virus.

 

Geschreven door