Nachtmerries bij peuters

Kinderen gaan meestal dromen vanaf een jaar of drie. Maar niet alle dromen zijn leuk, soms zit er een nachtmerrie tussen. Dit kan als gevolg hebben dat je een huilend en overstuur kind naast je bed hebt staan. Wat doe je als je kind een nare droom heeft gehad?

Bij sommige peuters komt het regelmatig voor, een nachtmerrie. Soms worden peuters dan geheel overstuur wakker. Het beste is dan om je kind gerust te stellen. Geef hem een slokje water om van de schrik te bekomen en laat hem over de droom vertellen.

Wat de meeste ouders doen is zeggen dat er niks aan de hand is, ‘ga maar weer lekker slapen’, krijgen veel peuters te horen. Maar als je peuter er helemaal van overtuigd is dat de draak uit zijn droom terugkeerd als hij zijn ogen dicht doet, werkt dit niet. Peuters zien nog niet altijd het verschil tussen fantasie en de werkelijkheid. Probeer daarom de fantasie van je peuter serieus te nemen zonder dat je de droom ‘overneemt’. Laat je peuter zelf vertellen hoe de draak er uitzag en vul niet zelf details in.
Wat vaak ook helpt is om de draak het huis uit te jagen samen. Blijf daarna bij je peuter tot hij weer in slaap is gevallen. Wat je niet moet doen is de peuter bij jou in bed laten slapen, dan denkt hij dat zijn eigen kamer niet veilig is.

Geschreven door