Omkoperij bij je kind tegengaan

Elke ouder doet het, en vaak ook meer dan verwacht. Je kind omkopen met iets lekkers of een andere beloning. Waarom? Omdat een beloning zo goed werkt bij een kind.. Maar helpt dit ook echt?

Denk er maar eens over na, hoe vaak zeg jij als ouder zijnde: ‘Als je nu even lief bent… Als je nu even stil bent.. Als je nu even snel … DAN!’
Gaat er al een belletje rinkelen? Dit gebeurt zeker een aantal keer per dag he.. Maar eigenlijk leer je je kind dat zeuren iets lekkers of een andere beloning oplevert, en dit wil je juist tegengaan! Lees hier een aantal trucs om omkoperij bij je kind tegen te gaan.

Truc 1 tegen omkoperij
Wat de eerste en eigenlijk ook de beste truc is tegen omkoperij, is  om je kinderen voor te zijn. Je begint als ouder zijnde met omkopen zodra je kind écht vervelend begint te worden of begint te zeuren.

Als je weet wanneer je kind vervelend wordt of begint te zeuren, bij de bakker, in de supermarkt of bij het avondeten, wees dan je kind voor om ze te slim af te zijn.

Truc 2 tegen omkoperij
In plaats van je kind te belonen voor het feit dat hij doet wat je zegt, kun je je kind ook laten ervaren wat er gebeurt als hij besluit om te regels te overtreden. Je moet je kind laten ervaren waarom jij iets wil, geef je kind daarom een reden voor je regel. Laat zien wat er gebeurt als je kind niet naar je luistert en je kind zal veel sneller doen wat je vraagt.

Bijvoorbeeld: Het regent buiten ontzettend hard en je kind wil geen laarzen aan. Je loopt zo met je kind naar buiten zonder laarzen en laat je kind zo ervaren dat hij natte voeten krijgt omdat hij niet naar jou heeft geluisterd.

Truc 3 tegen omkoperij
Truc drie is eigenlijk geen echte truc. Het kan namelijk best zijn dat je kind vervelend is of zeurt met een reden. Als je een drukke dag voor de boeg hebt en je kind wil niet naar school en zegt dat hij zich niet goed voelt, kijk dan eens goed naar je kind. Als je waterige oogjes ziet, rode wangetjes en een wit gezichtje kan het zijn dat je besluit de thermometer er bij te halen. Het kan namelijk best zo zijn dat je kindje écht ziek is, en niet zeurt..

 

Geschreven door