Ouders met hoog mediagebruik verwaarlozen kinderen

Dat mediagebruik steeds meer toeneemt is niets nieuws. Naast dat het mediagebruik bij (jonge) kinderen sterk toeneemt, zijn de ouders ook niet geheel onschuldig te noemen. Uit Brits onderzoek blijkt dat ouders die continu hun telefoon, tablet of laptop checken in de buurt van hun kinderen, een levenslange afhankelijkheid van tv- en pc-schermen bevorderen.

Volgens psychologen zou dit mediagebruik van ouders op lange termijn zelfs lichamelijke en psychische schade kunnen veroorzaken, en zou het dus onder verwaarlozing van hun kinderen kunnen vallen. Dit onderzoek kwam naar voren op het jaarlijke RCPCH-congres over kindergezondheid. Het blijkt uit recente Britse statistieken dat kinderen van 12-15 jaar thuis meer dan zes uur per dag achter de tv of pc doorbrengen. Daar zit het mediagebruik tijdens school en het gebruik van iPods/iPads en smartphones nog niet eens bij inbegrepen. Op de conferentie gaan er stemmen op om televisie voor peuters uit te bannen en ook de kijktijd voor oudere kinderen sterk te gaan minderen.

Uit onderzoek blijkt dat ouders die zelf veel verschillende media gebruiken, de gezondheid van hun kinderen in gevaar kunnen brengen. Kinderen die veel tijd achter beeldschermen doorbrengen lopen meer het risico om te zwaar te worden, een hoge cholesterol of bloeddruk op te lopen, een gebrek aan concentratie, slaapstoornissen en tevens een afname van wiskundige en taalkundige vaardigheiden te krijgen. De ontwikkeling van (jonge) kinderen kan door een gebrek aan beweging en slecht dieet geremd worden.

Geschreven door