Overgewicht bij jong kind groter risico dan gedacht

Kinderen met overgewicht, een veelbesproken onderwerp de afgelopen jaren. Het blijkt nu zelfs dat kinderen met overgewicht in hun latere leeftijd een nog groter risico hebben op hart- en vaatziekten en diabetes dan eerst werd gedacht.

Een analyse van een groot aantal Engelse onderzoeken wijst dit uit. De analyse omvatte maarliefst 63 onderzoeken welke tussen 2001 en 2011 gepubliceerd zijn. Er werden in totaal 49.220 kinderen gevolgd van de leeftijd 5 tot 15 jaar.

In al deze 63 onderzoeken werd er gekeken naar het gewicht van de kinderen en de bekende risicofactoren voor hart- en vaatziekten en diabetes. Denk hierbij aan een hoge bloeddruk, het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel.

Het blijkt dat kinderen met obesitas een hogere bloeddruk hebben dan leeftijdsgenootjes met een gezond gewicht. Het overgewicht van deze kinderen leidt vaak tot een verhoogd cholesterol. Ook hebben kinderen met overgwicht vaker last van insulineresistentie, wat een risicofactor is voor diabetes, en kwam een verdikte hartspier bij deze kinderen vaker voor.

Volgens een onderzoeker moeten ouders en beleidsmakers begrijpen dat obesitas op jonge leeftijd niet alleen gevolgen heeft voor het uiterlijk van kinderen. Overgewicht heeft (ernstige) consequenties voor de gezondheid van kinderen en zorgt ervoor dat zij gemakkelijk meer gezondheidsproblemen ontwikkelen naarmate ze ouder worden.

Geschreven door