Overgewicht kind: wat doe je eraan?

Overgewicht bij kinderen is een veelvoorkomend fenomeen in Nederland en niet fijn voor je kind. Je kind kan moeite hebben met sporten, een minderwaardigheidsgevoel krijgen of gepest worden. Ook de kans om op latere leeftijd ziek te worden is groter. Twijfel je of je kind overgewicht heeft? Met handige tips ga jij het overgewicht bij je kleuter tegen.
 

Help, mijn kind is te dik!

Je kind heeft overgewicht indien hij of zij te zwaar is en teveel lichaamsvet heeft. Er zijn verschillende oorzaken van overgewicht. De meest voorkomende oorzaak is te weinig beweging en teveel eten. Overgewicht kan ook genetisch bepaald zijn. Soms gaan kinderen eten uit verveling of door verdriet. Daarnaast geven veel ouders hun kind een snoepje om hen te belonen of te verwennen. Ook is het geven van snoep een redmiddel om even van het gezeur af te zijn.
 
Overgewicht kun je bepalen aan de hand van het Body Mass Index (BMI). Het is een index voor het gewicht in verhouding tot lichaamslengte en geeft een schatting van het gezondheidsrisico van je lichaamsgewicht. De huisarts of schoolarts kan het BMI berekenen, maar je kunt dit ook zelf doen met een online hulpmiddel.

Tips tegen overgewicht bij kinderen

Belangrijk bij het tegengaan van overgewicht, is dat je kind gezond en regelmatig eet. Het beste is om met het gehele gezin over te gaan op een gezonde levensstijl. Let goed op wat je kind binnenkrijgt. Zijn dit voedzame producten of vooral voedingstoffen met veel koolhydraten, vet en toegevoegde suikers? Mijd zoveel mogelijk koolhydraatrijke producten uit het dieet, zoals pasta, snoep en frisdrank en haal geen grote voorraden snoep, frisdrank en snacks in huis. Zo verminder je de verleiding tot snoepen. Eet met het gezin op vaste tijden en sla het ontbijt vooral niet over. Zorg daarnaast dat je kind meer gaat bewegen. Laat hem buiten spelen, loop na het eten een rondje of ga samen fietsen. Zo verbrand je kind meer calorieën op een dag. Ook kun je als ouder altijd je huisarts raadplegen. Zij kunnen tips geven en helpen om je kind gezond af te laten vallen.

Geschreven door