Spelletjes voor peuters

Peuters vinden spelletjes spelen geweldig en van spelletjes leert je peuter ook nog eens erg veel. Samen spelletjes spelen met peuters is de perfecte manier om hun woordenschat te vergroten of hun ruimtelijk inzicht te ontwikkelen. Daarnaast worden kinderen ook sociaal van spelletjes spelen. Ze leren op hun beurt wachten, zich te houden aan spelregels, samen te spelen en te luisteren naar andere kinderen of mensen. Benieuwd naar spelletjes of activiteiten voor peuters? Hierbij twee voorbeelden.
 

Peuter spelletje 1: Vind de schatkaart

Kinderen tussen de twee en vier jaar spelen graag om de wereld te ontdekken. Wat is er nu leuker dan in je eigen, vertrouwde speelkamer te spelen, springen, klimmen en dingen te ontdekken? Bouw de woonkamer om tot een piratenschip en zoek samen de schatkaart. Verbouw de bank als dek, span een doek als zeil en leg (blauwe) handdoeken op de grond als zee. Zorg dat er geen scherpe voorwerpen in de ruimte liggen. Verstop de schatkaart in de bank. Ga samen met je peuter op zoek naar de kaart en bedenk een wereld vol piraten en een onbewoond eiland met een schat.
 

Leuk peuter spelletje 2: Pizza’s maken met de kids

Is jouw peuter een moeilijke eter of ontdekt hij graag alles in de keuken? Samen koken is dan een leuke en leerzame peuteractiviteit. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van pannenkoeken of het maken van een pizza. Bedenk dat alles vies zal worden, dus doe allebei een schort aan. Laat zien hoe je de bloem en boter afmeet en maak samen pizzadeeg. Kneed samen het deeg en rol het uit. Maak er kleine rondjes van en bedek ze met tomatensaus. Je peuter mag nu kiezen wat hij of zij op de pizza wil, maar laat ook andere variaties zien. Zet zelf de pizza’s in de oven. De geur zal al gauw onweerstaanbaar zijn. Even afwachten… Pizza! Laat je peuter de diverse variaties proeven. Door deze activiteit met je peuter te doen, leert je kind spelenderwijs waar eten vandaan komt, welke smaken er nog meer zijn en hoe je het maakt.

Geschreven door