Tips: Huisdieren en kinderen? Gaat dat samen?

Bijna de helft van alle huishoudens in Nederland heeft een huisdier. Veel ouders denken dat het hebben van een huisdier een positieve invloed zal hebben op de ontwikkeling van een kind. Daarbij kan een gezin met kinderen ook een huisdier veel gezelligheid opleveren. We bespreken waar je op kunt letten als je een huisdier aanschaft voor je kind.

Positieve effecten van een huisdier
Veel kinderen worden geboren in een gezin waar al een huisdier is, maar het komt ook vaak voor dat er een huisdier wordt aangeschaft als het kind wat ouder is. Huisdieren hebben veel zorg en aandacht nodig. Ze zijn helemaal van hun baasjes afhankelijk voor hun dagelijkse behoeften. Een kind kan zoal jong meekrijgen dat het belangrijk is om rekening te houden met anderen, bijvoorbeeld de hond of de kat: “Nee we kunnen niet nog langer in de speeltuin blijven, want Bommel zit alleen thuis en hij moet uitgelaten worden.” Veel kinderen, vooral op jonge leeftijd, vinden het best lastig om zich in een dier te verplaatsen. Het komt dan ook geregeld voor dat een kind het huisdier ‘pest’of ‘plaagt’, al is het allemaal goed bedoeld. Ook daaraan kan aandacht worden besteed in de opvoeding: “Als je Saartje aan haar staart trekt doet dat pijn. We mogen andere mensen en dieren geen pijn doen, want pijn hebben is heel erg naar”. Natuurlijk is het heel erg belangrijk dat het welzijn van het dier voorop staat en dat jonge kinderen niet alleen worden gelaten met een huisdier. Op een gegeven moment kan het kind (als het wat ouder is) ook meehelpen met de zorg voor het huisdier, zoals het eten geven, uitlaten of borstelen. Geef het kind een taakje en maak daar afspraken over. Zo leert het kind dat het belangrijk is om voor een ander te zorgen.

De bovenstaande positieve effecten hebben te maken met de morele ontwikkeling en het leren dragen van verantwoordelijkheid. Een huisdier kan daarnaast bijdragen aan de emotionele ontwikkeling. Een kind gaat vaak veel liefde voelen voor het huisdier en er kan een echte vriendschap ontstaan. Daarbij kan een dier bijdragen aan het zelfvertrouwen van een kind, vooral als er een goede klik is tussen het kind en het huisdier en het het kind lukt om de verantwoordelijkheid die het gekregen heeft te dragen. Leg de lat dus ook niet te hoog en help het kind met de zorg voor het dier waar nodig.

Waar moet je verder op letten als je een huisdier aanschaft voor het gezin?
Niet elk huisdier past in elk gezin. Het is van belang om kritisch naar de eigen gezinssituatie te kijken. Een hele drukke hond is waarschijnlijk geen goede match als jouw kind een beetje angstig en voorzichtig is aangelegd of als er weinig ruimte is voor het dier om zijn energie kwijt te kunnen. Een konijn zou dan een goede keuze kunnen zijn. Een kind dat veel waarde hecht aan een hechte vriendschap met het dier, heeft waarschijnlijk niet zo’n klik met een wat koele en afstandelijke kat. Een sociale hond, waarmee hij of zij naar cursus zou kunnen gaan en samen zou kunnen oefenen, kan dan heel goed passen.

Als je een huisdier aanschaft voor een gezin is het altijd erg belangrijk om erop te letten dat het dier sociaal is en kan tegen onverwachte bewegingen en af en toe wat drukte. Niet elk huisdier voelt zich happy in een gezin met kinderen. Kinderen kunnen soms wat opdringerig of onvoorspelbaar zijn en voor sommige huisdieren is dat erg bedreigend. Een ongelukje zit dan in een klein hoekje en bovendien levert het het dier veel stress op. Een wat meer onverstoorbaar dier, misschien zelfs wat ouder, past vaak beter. Bijvoorbeeld een lieve lobbes als een Labrador kan een echte kindervriend zijn en genieten van de aandacht.

Let ook op de volgende dingen als je een huisdier wilt aanschaffen voor je kind:
- Elk dier is anders, ga dus niet alleen op het ras af als je een huisdier aanschaft. Beoordeel het karakter en vraag of het dier goed met kinderen kan.
– Een puppy is nog onbevangen en kan van jongs af aan wennen aan de kinderen. Houdt er echter wel rekening mee dat een puppy opvoeden veel werk is en dat dit niet voor jonge kinderen is weggelegd. Je zult er dus zelf veel tijd in moeten steken. Kan dit allemaal gecombineerd worden met de zorg voor het gezin en het werk? Een puppy is vaak ondeugend en druk. Kan het kind hier tegen?
– Een kind zit een groot deel van de dag op school. Wie zorgt er dan voor het dier?
– Een allergie voor huisdieren komt veel voor. Als je kind allergisch is, zijner vaak toch wel mogelijkheden. Er zijn hondenrassen die ‘anti allergisch’zijn, zoals de Poedel, Labradoodle, Schnauzer en de Chihuahua. Voor een kat zou je kunnen denken aan de Siberische kat. Ook kan je overwegen een dier aan te schaffen dat geen haren heeft, zoals een vis of reptiel(bijvoorbeeld een leguaan, maar af te raden bij kinderen onder de 5 jaar).
– Als je al een huisdier hebt en er wordt een kindje geboren, kan het huisdier soms erg jaloers worden en gedragsproblemen gaan vertonen. Raadpleeg in dat geval iemand die gespecialiseerd is in dit soort problematiek bij dieren. Vaak kan er wat aan gedaan worden.

Lijst van populaire huisdieren die bij kinderen zouden kunnen passen:
- Hond
– Kat
– Konijn
– Hamster
– Cavia
– Vogel
– Ratje
– Vis
– Leguaan

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Tips: Huisdieren en kinderen? Gaat dat samen? en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Tips: Huisdieren en kinderen? Gaat dat samen?.