Veilig zwemmen met je kind in buitenwater

De zon schijnt en het is lekker warm buiten, heerlijk! Je pakt zwemspullen, maakt lekkere hapjes en rijdt daarna met het hele gezin lekker naar een meertje in de buurt. Hartstikke leuk zo’n vrije dag met het gezin! Maar hoe kan je je kinderen het beste in de gaten houden rondom open water?

Iedereen zoekt verkoeling op tijdens warme dagen, want waar water is, kun je afkoelen. Echter vergeten veel mensen vaak dat zwemmen in een open water heel anders is dan in een zwembad. Vaak is de diepte slecht in te schatten omdat de bodem niet zichtbaar is, de grond onder je voeten kan ineens stijl aflopen.

Ook kan het zo zijn dat als de temperatuur stijgt en de zon hard schijnt, het water nog steeds koud is. Door deze kou kun je last krijgen van kramp en van onderkoeling. Je moet altijd opletten als je met je kinderen naar open water gaat, verlies ze niet uit het oog.

In Nederland zijn er overal leuke kindvriendelijke meertjes te vinden. Vaak is er een apart gedeelte beschikbaar voor mensen die niet kunnen zwemmen, de grond loopt hier langzaam af.

Tips voor veiligheid in en om buitenwater met je kind:
– Lees altijd de regels op borden welke gelden voor het zwemmen in het water.
– Doe je kind altijd zwembandjes aan en laat hem nooit alleen in het water.
– Spring of duik niet in open water. Je ziet de bodem niet, en daardoor weet je niet hoe diep het is. Ook weet je niet wat er op de bodem van het water ligt.
– Ga je lekker het water op met je peuter of kleuter? Zorg er dan voor dat deze een reddingsvest aanheeft voor de extra veiligheid!

Geschreven door