Voorlezen aan je kind

Als we goed nadenken kunnen we het ons vast nog wel herinneren, de boeken waar onze ouders ons vroeger uit voorlazen. Sommige van ons zullen misschien nog wel hun eerste voorleesboeken bezitten, om die weer door te geven aan onze eigen kinderen. Onze vroegere voorleesboeken hebben nog steeds een belangrijke waarde in ons leven, dit door meerdere redenen.

Voor de ontwikkeling van je kind is het belangrijk dat je dagelijks voorleest. Voorlezen is erg leuk om te doen en het schept een band tussen jou als ouder en je peuter. Van alle dingen die je samen met je peuter kunt doen, is voorlezen toch wel een erg belangrijke. Je peuter leert er ontzettend veel van als je hem of haar voorleest!

Het is bewezen dat voorlezen de fantasie van je peuter stimuleert. Doordat je voorleest gaan er hele nieuwe werelden open voor je peuter. Tevens vergroot het ook de kennis van je kind, denk bijvoorbeeld aan verhaaltjes over boodschappen doen, naar de dokter gaan, het hebben van een huisdier enzovoorts.

Ook is voorlezen erg belangrijk voor het concentratievermogen van je peuter. Als je gaat voorlezen moet je peuter namelijk er voor gaan zitten en stil zijn om jou te verstaan. Bij sommige peuters wil dat in het begin niet altijd lang duren, maar op ten duur zal dat beter gaan. Probeer er spelenderwijs achter te komen welke verhaaltjes jou peuter leuk vind en welke niet. Verder moet je je peuter actief betrekken bij het voorlezen. Stel tijdens het voorlezen vragen, verhef of verzacht je stem tijdens het lezen, of gebruik verschillende stemmetjes bij de karakters. Als je peuter geboeit naar jou aan het luisteren is, zal deze het langer volhouden om stil te zijn. Dit is goed voor de ontwikkeling van het concentratievermogen van je peuter, en van groot belang als deze over een tijdje naar de basisschool zal gaan.

Tevens is voorlezen ook erg belangrijk voor de taalontwikkeling van je peuter. Uit het voorlezen van verschillende boekjes leren peuters andere woorden dan die ze in het dagelijks leven vaak horen. Voorlezen is een heel andere manier van het omgaan met taal dan de dagelijkse manier van praten. Dit is allemaal van groot belang bij het leren lezen later.

Geschreven door