Waterpokken: symptomen en tips

Vrijwel ieder kind krijgt met de waterpokken te maken. Ze noemen het daarom ook de kinderziekte. Maar wat zijn waterpokken nu precies? Welke symptomen brengt deze ziekte met zich mee? Ook delen we onze tips met jullie. Is het bijvoorbeeld verstandig om te gaan zwemmen met waterpokken?

Wat zijn de waterpokken?

De waterpokken is een vervelende kinderziekte. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt door hoesten en praten via druppeltjes in de lucht overgedragen. Niet alleen door de lucht, maar ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus overgedragen worden. De waterpokken zijn verschrikkelijk besmettelijk.

Symptomen waterpokken

De symptomen van waterpokken beginnen meestal met verkoudheid, gevolgd door koorts en als laatste krijgt je kind vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lijf. Het is zelfs mogelijk dat je kind ook blaasjes in de mond krijgt. De mate van de symptomen van de waterpokken zijn voor ieder kind verschillend. De waterpokken kent 3 stadia:

  • Stadium 1: de symptomen van waterpokken in dit stadium zijn hier vlekjes en uitslag.
  • Stadium 2: in dit stadium gaan de blaasjes open.
  • Stadium 3: blaasjes drogen op en er komen korstjes op.

Over het algemeen verlopen deze stadia van de waterpokken door elkaar heen. Het is dus goed mogelijk dat je kind op sommige plekjes al korstjes heeft, terwijl er ook nog vlekjes of uitslag aanwezig is.

Tips

  • Houd de nagels schoon en kort. Dit voorkomt dat je kind gaat krabben. Op deze manier zullen er geen littekens ontstaan.
  • Een ijsje kan helpen tegen blaasjes in de mond. (vind je kind vast niet erg!)
  • Zwemmen met symptomen van de waterpokken is niet verstandig. Er kan namelijk besmetting optreden voor andere kinderen.
  • Geef geen aspirine tegen de koorts. De koorts is een natuurlijk bestrijdingsmiddel van het lichaam om de ziekte te overwinnen.
  • Zorg dat je kind voldoende drinkt om uitdroging te voorkomen! Lees hier tips om meer water te drinken.

De waterpokken blijft een vervelende kinderziekte. Let op de symptomen en probeer onze tips uit!

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Waterpokken: symptomen en tips en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Waterpokken: symptomen en tips.