Kinderen met autisme hekelen stemgeluid

Uit onderzoek blijkt dat kinderen met autisme mogelijk problemen hebben met het menselijk stemgeluid. De kinderen zouden het vervelend vinden om te luisteren naar een stem.

De wetenschappers hebben bij kinderen met autisme minder sterke verbindingen tussen het hersengedeelte dat stemgeluid verwerkt en het beloningscentrum gevonden. Stemgeluid zou normaal gesproken door kinderen als iets fijns ervaren worden, maar voor kinderen met autisme zou dit dus niet zo zijn.

Onderzoek
Onderzoeker Daniel Abrams verteld het volgende: ‘Wanneer we praten, brengen we niet alleen informatie over, maar ook emoties en sociale signalen.’ Kinderen met autisme hebben moeite om signalen te lezen en een gesprek te volgen, dit is bekend. Echter lijkt het zo dat als een kind aan een ernstige vorm van autisme lijdt, hij helemaal ongevoelig is voor het geluid van een menselijke stem.

Abrams heeft van 20 kinderen scans gemaakt van de hersenen. De kinderen waren gemiddeld tien jaar oud en hadden een lichte vorm van autisme. Het IQ van de kinderen, en de lees- en schrijfvaardigheden waren normaal. Wel hadden de kinderen moeite met het interpreteren van emotionele signalen in de stem van andere mensen. Ook werd er door de onderzoekers naar 19 andere kinderen gekeken welke geen autisme hebben.

Er werd een minder sterk verband gevonden tussen het hersengebied dat reageert op de menselijke stem en twee andere gebieden die dopamine vrijmaken bij de kinderen met autisme. Dopamine is een chemische stof welke je een goed gevoel geeft. Ook was er een minder sterke verbinding tussen het stemgebied en de amygdala, het hersengebied dat betrokken is bij emotie.

Een groter vervolgonderzoek moet uitwijzen of er sprake is van een oorzakelijk verband.

Bron: Nu.nl

Geschreven door