De ontwikkeling van je dreumes

Je kindje is nu twaalf maanden oud en gaat een nieuwe fase in. Van baby worden ze dreumes. Deze periode loopt van na de eerste verjaardag tot ongeveer de tweede verjaardag van je kind. De dreumes ontwikkeling is een leuke tijd voor jouw kind en jullie als ouders. Je dreumes ontwikkelt zich op veel gebieden, wat dit tot een interessante periode maakt. Hieronder lees je hoe jouw dreumes zich op taalgebied ontwikkelt.

Dreumes ontwikkeling: de eerst woordjes

Het eerste woordje spreekt je dreumes in de leeftijd ergens tussen de twaalf en achttien maanden. Als je aan ouders vraagt wat het eerste woordje was van hun dreumes, is dit vaak ‘mama’ of ‘papa’. De uitslag van ‘de wedstrijd’ is vaak een verrassing. Wat het eerste woordje van je kind ook is, deze fase van de dreumes ontwikkeling blijft bijzonder.  

Dreumes ontwikkeling: de symboolfunctie

Na het uitspreken van zijn eerste woordje, zal je dreumes leren begrijpen dat taal een symboolfunctie heeft. Rondom de tweede verjaardag begrijpt je dreumes dat je met een woord kunt verwijzen naar dingen, emoties of situaties. De ontwikkeling van je dreumes gaat nu snel, want hij wordt nieuwsgierig naar alle namen. Ook leren kinderen in deze fase onderscheid te maken tussen zichzelf en de wereld om hen heen. Omdat de woordenschat van je dreumes nog niet groot is, zal hij bijvoorbeeld ‘kat’ zeggen tegen alle katten. Het   eenwoordstadium duurt ongeveer van een tot anderhalf jaar. In deze fase kun je dreumesen nog makkelijk talen aanleren. Een reden voor sommige ouders om hun kind tweetalig op te voeden.

De ontwikkeling van een dreumes is een leuke fase voor de ouders, omdat je je dreumes veel kunt leren en kunt ondersteunen om hun woordenschat uit te breiden. Veel ouders lachen vaak in deze fase om het taalgebruik van hun kind. Let wel op, je dreumes zal veel woorden herhalen vanuit zijn omgeving. Pas dus goed op je taalgebruik.

Geschreven door