Stellen maken vaak ruzie over de bedzijde

Uit onderzoek van een hotelketen onder 2.000 Britse volwassenen blijkt dat ruim 10 % van de stellen ruzie maakte over wie er aan welke kant van het bed slaapt. Ook komt er uit dit onderzoek dat meestal de vrouw haar zin krijgt in deze strijd.

Ondanks het feit dat vrouwen vaak aan het langste eind trekken, is één op de twintig mannen niet gelukkig met de kant waaraan zij slapen. Al slaapt 80% van alle ondervraagden al een een bepaalde kant sinds het begin van hun situatie. Ruim een vijfde hiervan sliep aan de andere kant toen ze nog samenwaren met hun ex.

Ook kwam in dit onderzoek naar voren dat de Britse voorkeuren bijna gelijk verdeeld zijn. Zo heeft 51% de voorkeur voor de linkerzijde en 49% voor de rechterzijde van het bed. Het grootste gedeelte van de onderzochte mensen houdt hier jarenlang aan vast.

Verder is het meest voorkomende discussiepunt wie het dichtst bij de deur zou moeten slapen. Dit vanwege eventuele indringers of kinderen die midden in de nacht de kamer in komen. Een ander punt is vaak dat een van de twee liever niet bij de verwarming wil slapen.

Van de Britten koos 5% dekant van het bed doordat ze dan het beste zicht hebben op de televisie. Andere factoren waren geluiden van buiten, huilende baby’s en meer ruimte. Een opmerkelijk feit is dat maarliefst 18% graag bij het nachtkastje wil slapen met hun persoonlijke bezittingen.

Ook slaapt de helft van de mensen slechter als ze niet aan ‘hun eigen kant’ van het bed slapen. Clair Haigh van de hotelketen zegt hier over: ‘Iedereen heeft zijn eigen voorkeur als het aankomt op slaapgewoontes, maar de kant waaraan je slaapt schijnt fundamenteel te zijn voor een goede nachtrust.’

Ook kan het volgens Haigh vreemd aanvoelen als je aan de andere kant slaapt dan dat je gewend bent. Maarliefst 50% van de mensen vindt de ‘andere kant’ niet comfortabel slapen. Toch wisselt van de Britten 15% wel eens van kant om alles wat spannender te maken.

Geschreven door