5 tips voor de bevalling

Iedere bevalling is anders. Vooral de eerste keer weet je nog niet goed wat je te wachten staat. We hebben een aantal tips verzameld van vrouwen die al eens een bevalling hebben meegemaakt en geïnventariseerd wat hen heeft geholpen om door de bevalling heen te komen.

Tip 1: Blijf in beweging
Het klinkt misschien gek, maar de geboorte kan bespoedigd worden door eenbeetje in beweging te blijven. Ga geen zware huishoudelijke taken doen, maarprobeer wel een beetje rond te lopen of af en toe op te staan. Vooral in het beginvan de bevalling is het belangrijk om mobiel te blijven. Er wordt gedacht dat dezwaartekracht zelfs helpt om de baby in de goede positie te krijgen.

Tip 2: Zorg ervoor dat je steun krijgt
Een eerste bevalling is een emotionele ervaring. Je kunt al snel gestrest ofzenuwachtig worden, waardoor de bevalling minder vlotjes verloopt. Het kangoed helpen als je iemand bij je hebt die je steunt en rust kan geven. Vaak zalde partner deze rol vervullen, maar denk ook eens aan een goede vriendin,moeder of zus om nog een beetje extra steun te bieden. Het kan ook fijn zijn omiemand te kiezen die al eens een bevalling mee heeft gemaakt en dus weet waarje doorheen gaat.

Tip 3: Ontspanningsoefeningen
Een bevalling verloopt doorgaans vlotter en prettiger als je niet zo gespannenbent. Veel vrouwen vinden het daarom fijn om ontspanningsoefeningen te doenom kalm te blijven. Ene goede manier om te ontspannen is het nemen van eenbad. Ook massage van de benen en rug kan goed werken. Het kan ook prettig zijnom je favoriete muziek op te zetten en je daarop te concentreren.

Tip 4: Weet wat je moet doen
Hoewel je nooit van te voren kunt weten hoe de bevalling eruit gaat zien,is het wel belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Dat geeft veel rust. Hetlezen van boeken over wat er met je lichaam gebeurt tijdens de bevalling kanveel angst wegnemen. Stel ook vragen aan de verloskundige en ga naar eenzwangerschapscursus waar je onder andere ademhalingstechnieken leert die je kunnen helpen tijdens de bevalling.

Tip 5: Heb vertouwen in jezelf
Probeer gedurende het hele proces positief te blijven denken. Heb vertrouwen inje eigen lichaam en wees niet bang. Praat tegen jezelf en zeg telkens weer: ‘ja, ikkan het’ en ‘je doet het geweldig’. Probeer los te laten en je lichaam het werk telaten doen.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over 5 tips voor de bevalling en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als 5 tips voor de bevalling.