Alcohol tijdens de zwangerschap veroorzaakt leerproblemen foetus

Onderzoek van Noord-Ierse onderzoekers wijst uit dat foetussen van drinkende moeders al moeite hebben met leren wanneer zij nog in de baarmoeder zitten.

Het is niks nieuws dat het drinken van alcohol tijdens de zwangerschap ernstige schade kan toebrengen aan de baby. Maar dit nieuwe onderzoek wijst uit dat de kindjes van drinkende moeders al in de baarmoeder moeite hebben met leren.

Het gaat hierbij om één van de meest basale vormen van leren, het wennen aan en vervolgens negeren van herhaalde, niet bedreigende prikkels. Hierbij moet je denken aan het voelen van je armband, ring, of het horen tikken van je wekker. Dit wordt habituatie genoemd.

Er werd voor dit onderzoek een luidspreker tegen de buik van zwangere vrouwen geplaatst. Om de vijf seconden kwam er een luide toon en bij elke toon werd de lichaamsreflex van de foetus gemeten. Deze reflexen werden gemeten door echo-opnames.

Gezonde foetussen reageerden niet meer na een aantal keer deze toon gehoord te hebben. Om in de termen te blijven, ze zijn dan volledige gehabitueerd.
Echter deden de foetussen van drinkende moeders er langer over om aan het geluid te wennen. Moeite om te reageren op prikkels kan een voorbode zijn voor aandachtsproblemen op latere leeftijd.

De Noord-Ierse onderzoekers melden verder ook dat kleine hoeveelheden alcohol schade kunnen toebrengen aan de foetus. Daarom worden nogmaals alle aanstaande moeders op hun hart gedrukt om niets te drinken tijdens de zwangerschap.

Geschreven door