De zwangerschapstest

De zwangerschapstest is een eenvoudige manier om zelf te controleren of je zwanger bent. Je kunt een zwangerschapstest kopen bij de drogist, apotheek of op internet. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over het gebruik van een zwangerschapstest.

Hoe werkt een zwangerschapstest?
De zwangerschapstest reageert op het hormoon hCG. Zwangere vrouwen maken extra van dit hormoon aan. Het hormoon hCG is aanwezig in de urine van een zwangere vrouw en kan dus gemeten worden door een beetje urine op een zwangerschapstest te druppelen. Je kunt de strip van de zwangerschapstest direct in de urinestraal houden terwijl je plast, maar je kunt ook een beetje urineopvangen in een potje en de strip daarin dopen. Na enkele minuten zie je of je zwanger bent.

Hoe de zwangerschapstest aangeeft of je zwanger bent, verschilt per merk. Het is daarom belangrijk om de gebruiksaanwijzing goed te lezen. Het kan zijn dat het stripje verkleurt of dat er bijvoorbeeld een streepje te zien zal zijn. Vaak is er ook een controle op de zwangerschapstest ingebouwd om te zien of je de test goed hebt gedaan. Er verschijnt dan bijvoorbeeld een controlestreepje naast he tstreepje dat aangeeft of je zwanger bent. Eén streepje betekent dan niet zwanger en twee streepjes betekent wel zwanger.

Wanneer een zwangerschapstest doen?
Normaal gesproken kan je ongeveer 2 weken na de bevruchting een zwangerschapstest doen. Dit komt grofweg overeen met de dag waarop je ongesteld had moeten worden of een dag of 2 daarna.

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?
Zwangerschapstesten zijn erg betrouwbaar. Met meer dan 99 procent zekerheid kan de test aangeven of je zwanger bent. Er zijn echter een aantal situaties waarin de zwangerschapstest minder betrouwbaar kan zijn:

– Als je te vroeg test. Er zit dan nog te weinig hCG hormoon in je urine om eenbetrouwbare uitslag te geven.
– Als de urine teveel verdund is door teveel drinken. Test daarom bij voorkeur vroeg in de ochtend.
– Bij een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
– Als de instructies van de zwangerschapstest niet juist worden gevolgd.
– Bij het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals vruchtbaarheidsmedicijnen met het hormoon hCG.
– Als de urine niet meer ‘vers’ is, bijvoorbeeld wanneer je het al een paar uur buiten de koelkast in een potje hebt bewaard.

Ga altijd naar de huisarts als je twijfelt over de uitslag van de zwangerschapstest.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over De zwangerschapstest en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als De zwangerschapstest.