Een natuurlijke geboorte leidt tot hoger IQ baby

Wetenschappers van de Yale University hebben onderzoek gedaan naar het IQ van baby’s. Uit dit onderzoek blijkt dat baby’s die op natuurlijke wijze ter wereld komen, een hoger IQ hebben dan baby’s die via een keizersnede geboren worden.

De verklaring van de wetenschappers is simpel: Bij een natuurlijke geboorte wordt een bepaalde proteïne in grotere hoeveelheden naar de hersenen gebracht dan bij een keizersnede. Het gaat om UCP2, dat de ontwikkeling van het korte en langetermijngeheugen bevordert. Dit zijn twee belangrijke componenten van het menselijke IQ.

Deze ontdekking kwam er na een studie van de hippocampus, aan de binnenzijde van de slaapkwab) van muizen, die ofwel natuurlijk of via een keizersnede ter wereld kwamen. Hierbij werd er duidelijk dat een keizersnede voor een lager UCP2-gehalte zorgde wat leidde tot een ‘verstoord gedrag’ op latere leeftijd.
Dit bewijst dat UCP2 een belangrijke rol in de ontwikkeling van je hersenen heeft. de huidige voorkeur voor een keizersnede, eerder uit gemak dan uit noodzaak, kan dus een blijvend effect hebben op de hersenontwikkeling van je kinderen.

De bevindingen komen er op een moment van grote controverse rond keizersnedes. Critici zeggen dat die het risico op interne bloedingen verhogen en kunnen leiden tot latere vruchtbaarheidsproblemen. Zij steken de schuld op celebmama’s als Victoria Beckham, voor de stijgende populariteit ervan.

Geschreven door