Gezond leven aan begin zwangerschap is belangrijk

Vrouwen moeten gezond leven wanneer zij zwanger zijn. Uit onderzoek blijkt nu dat ook rond de conceptie en het begin van de zwangerschap bewust gezonder geleefd moet worden door vrouwen.

Vincent Jaddoe, Rotterdamse professor en kinderarts-epidemioloog pleit er daarom voor dat seksueel actieve vrouwen in de vruchtbare leeftijd beter voorgelicht gaan worden. Meestal worden zwangere vrouwen nu pas tegen het einde van het eerste trimester van de zwangerschap gecontroleerd door een gynaecoloog of verloskundige. Jaddoe vindt dat dit veel eerder moet gebeuren.

‘Gezonder leven in de vroege zwangerschap is nog belangrijker dan we al dachten. Als het kind in de eerste fase van de zwangerschap niet goed groeit, heeft dat gevolgen voor de gezondheid van het kind op altere leeftijd’, zegt Jaddoe. Waneer kinderen aan het begin van de zwangerschap groeivertraging hebben, krijgen ze later meer kans op overgewicht of hart- en vaatziekten. Dit moet tegengegaan worden en daarom moeten zwangere vrouwen eerder ge├»nformeerd worden op gezond leven.

Maar gezond leven in het begin van de zwangerschap, hoe doe je dat precies? Met de volgende tips leef je gezond in het begin van de zwangerschap:

Geschreven door