Hoe ontstaan tweelingen?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst het onderscheidmaken tussen eeneiige tweelingen en twee-eiige tweelingen. Deze ontstaan allebei op een andere manier en hebben andere kenmerken.

•Eeneiige tweelingen
Een eeneiige tweeling ontstaat wanneer de bevruchte eicel splitst en de twee delen zich afzonderlijk verder ontwikkelen. Er ontstaan dan twee embryo’s die elk dezelfde genetische informatie hebben. De embryo’s zijn immers ontstaan uit dezelfde eicel en dezelfde zaadcel. Dit betekent ook dat de eeneiige tweeling hetzelfde geslacht zal hebben en er hetzelfde uit zal zien.

•Twee-eiige tweelingen
Twee-eiige tweelingen ontstaan wanneer er twee eitjes worden bevrucht. De twee eitjes hebben niet precies dezelfde genetische opmaak. Er zijn ook twee verschillende zaadcellen in het spel. Kinderen die worden geboren als twee-eiige tweeling hebben dus genetisch gezien evenveel gemeen als broers en zussen die niet gelijktijdig zijn verwekt. Het enige bijzondere is dat ze tegelijk in de buik groeien en direct na elkaar geboren worden. De kinderen hoeven ook niet hetzelfde geslacht te hebben. Je hebt twee-eiige tweelingen die broer-broer, zus-zus of broer-zus zijn.

Ongeveer 1,25 procent van alle zwangerschappen is een tweelingzwangerschap of een meerlingzwangerschap. Met een echo is vast te stellen of je een tweeling verwacht of niet.

Gerelateerde artikelen.

Meer artikelen over Hoe ontstaan tweelingen? en artikelen die in de zelfde categorie geschreven zijn als Hoe ontstaan tweelingen?.